Ruski ministar u Beogradu kaže da Moskva ceni 'izbalansiranu politiku' Srbije

Ruski ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, 4. jun 2021.

Premijer Srbije Miloš Vučević razgovarao je u petak u Beogradu sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dve zemlje.

Rešetnjikov je jedan u nizu zvaničnika iz Moskve koji su zbog invazije na Ukrajinu pod sankcijama Zapada.

Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Rešetnjikov naveo da Rusija ceni "izbalansiranu politiku" Srbije i njen stav prema sankcijama Rusiji.

Srbija je podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali iako kandidat za članstvo u Evropskoj uniji odbija da se pridruži sankcijama Rusiji koje je EU uvela zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi i da je premijer govoreći o sankcijma Rusiji rekao da Srbija "uprkos velikim pritiscima" vodi slobodnu i nezavisnu politiku i da ima dobru saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama.

Pročitajte i ovo: Brisel traži uzdržavanje od veza sa Rusijom, Srbija na samitu BRIKS-a

Vučević je tokom razgovora naglasio da je Srbija spremna da razgovara o produžetku ugovora o nabavci ruskog gasa, te da je za Srbiju od velikog značaja dogovor iz Sankt Peterburga o dodatnoj isporuci gasa tokom zimske sezone.

Srbija je od početka ruske invazije na Ukrajinu počela da radi na pronalaženju drugih izvora snabdevanja, ali gas i dalje najvećim delom stiže iz Rusije.

Pročitajte i ovo: Koliko je daleko Srbija od okončanja zavisnosti od ruskog gasa?

Vučević je zahvalio na pozivu Rusije za učešće Srbije na samitu BRIKS-a, grupacije koju između ostalih predvode Rusija, Kina i Indija.

Zvaničnici Srbije su nastavili da održavaju odnose sa ruskim zvaničnicima, a četvoročlana delegacija Vlade Srbije učestvovala je na samitu BRIKS-a u ruskom Kazanju od 22. do 24. oktobra.

Vučević je naveo da razgovor predsednika dve države Aleksandra Vučića i Vladimira Putina predstavlja "novi zamah sveukupunim bilateralnim odnosima Srbije i Rusije".

Vučić je u telefonskom razgovoru 20. oktobra zahvalio Putinu za ono "što je učinio da Rusija i ove zime obezbedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju".

Kako je saopštila Vlada Srbije, ruski ministar Rešetnjikov je rekao da Srbija i Rusija mogu da unaprede saradnju u ekonomiji, kao i u drugim oblastima, poput energetike, trgovine, poljoprivrede, saobraćaja.

Takođe je izrazio i spremnost da ruske kompanije učestvuju u svim projektima povodom međunarodne izložbe EXPO 2027, koja će biti održana u Beogradu.

U istom danu kada je ruski ministar pod zapadnim sankcijama u poseti Srbiji, u Beogradu je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen).

Ona u okviru četverodnevne turneje na Zapadnom Balkanu razgovara sa zvaničnicima o Planu rasta Evropske unije vrednom šest milijardi eura i napretku u evropskim integracijama.