U Srbiji usvojen rebalans budžeta za 2024. godinu

Zgrada Skupštine Srbije, ilustrativna fotografija

U Srbiji je u ponedeljak, na sednici drugog vanrednog zasedanja Narodne skupštine, usvojen rebalans budžeta za 2024. godinu.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je predloženi rebalans budžeta "rezultat ekonomskih i fiskalnih pokazatelja u toku 2024. godine, kojim je povećana projekcija bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu sa 3,5 odsto, na 3,8 odsto".

Vučević je na sednici skupštine rekao da su zbog toga definisani prihodi i rashodi i predloženo povećanje budžeta Srbije za ovu godinu za 132,5 milijarde dinara.

To je 6,5 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđen inicijalnim budžetom za ovu godinu.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, rebalansom su predviđeni ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.436,4 milijarde dinara.

Od ukupno 193 narodna poslanika, za usvajanje rebalansa glasalo je 136, protiv 51, nije glasalo 6 poslanika, a udržanih nije bilo.

Skupština nije usvojila amandmane na Zakon koje su podneli poslanici iz redova opozicije.

Pročitajte i ovo: Predsednica Skupštine Srbije najavila raspravu o rudarenju litijuma na redovnoj sednici

Miloš Vučević je na sednici skupštine rekao da se budžetski deficit drži "ispod onog nivoa kako je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)", kao i da, prema njihovim procenama, nivo javnog duga "neće preći 51,5 odsto od BDP-a".

Premijer je dodao i da je inflacija u državi "obuzdana" i da je projekcija da neće preći 4,7 odsto u 2024. godini.

U ponedeljak je trebalo da se održi i rasprava o eksploataciji litijuma, koju je ranije tražila opozicija. Međutim, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da za nju neće biti vremena.