Inicijativa mladih za ljudska prava: Zločinci u Srbiji ne gube privilegije

Grafit sa likom Ratka Mladića u Beogradu, juni 2021.

Reakciju vlasti Srbije i vanparlamentarnih političara na drugostepenu presudu Ratku Mladiću, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) ocenjuje kao sramotni pokušaj da se izbegne odgovornost, potpiruje nacionalistička histerija i produbi nepoverenje između građana Srbije i ostatka sveta.

Kako navodi u saopštenju ova regionalna nevladina mirovna organizacija, „apsolutno je netačna izjava premijerke Brnabić da je Srbija “posvećena istraživanju svih ratnih zločina, kao i za privođenje optuženih i kažnjavanje odgovornih za zločine”.

Pročitajte i ovo: NVO: Promocija ratnih zločinaca u političke svrhe

„U slučaju Ratka Mladića, Srbija je naprotiv bila sigurna kuća za Mladića i figurativno i bukvalno. Institucije Srbije nikada nisu otkrile i osudile ko je skrivao Mladića od pravosuđa 15 godina, ko je odgovoran za to što je iako u bekstvu redovno primao vojnu penziju“, stoji u saopštenju.

Inicijativa navodi da je „jasno da ne postoji nikakva volja Srbije za istraživanje ratnih zločina i drugih krivičnih dela povezanih sa genocidom u Srebrenici i ratom u BiH“.

Pročitajte i ovo: Prijave protiv Inicijative mladih zbog Šljivančanina

Takođe dodaju da su „veoma licemerni i prožeti neistinama apeli predsednika Vučića da osuđeni pred Tribunalom služe svoje kazne u Srbiji, i njegova izjava ’da je Srbija spremna da preuzme svoje obaveze u izvršavanju presuda koje su donete prema državljanima Srbije, uz nadzor Mehanizma i poštovanje svih ovlašćenja’“.

Pročitajte i ovo: Poslanici Skupštine Srbije žale zbog presude Mladiću

„U Srbiji ne samo da se ne izvršavaju presude Tribunala, već su potpuno ignorisane. Zločinci u Srbiji ne gube privilegije, dobijaju zaštitu i promociju od strane državnih organa i paradržavnih medija. Krivični zakonik ne zabranjuje negiranje presuda Tribunala u Hagu, kao što zabranjuje negiranje presuda za ratne zločine Međunarodnog krivičnog suda i domaćih sudova“, navodi Inicijativa mladih za ljudska prava.

Pročitajte i ovo: Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotni zatvor

Predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i najviši zvaničnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Hagu, pozvali su danas (8. jun) u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) Srbiju da poštuje presude Tribunala i apelovali na zvanični Beograd da izruči dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), koje traži Tribunal zbog nepoštovanja suda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti, održanoj istog dana kada je Mladiću donesena presuda, rekao da Srbija osuđuje "užasan zločin u Srebrenici", te je negirao da zvanični Beograd ignoriše svoje obaveze prema međunarodnom sudu u Hagu.

Pročitajte i ovo: SAD traže da Srbija poštuje presude Tribunala, Vučić kaže da osuđuje sve zločine

Sudije Mehanizma za međunarodne krivične sudove, naslednika Haškog tribunala, potvrdile su 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Sudsko veće je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Ratko Mladić oslobođen krivice za genocid u šest BiH opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

Najtraženiji haški begunac, koji se od pravde skrivao skoro 16 godina, uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. i šest dana kasnije izručen Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu. Prva optužnica protiv njega je podignuta 24. jula 1995. godine.