U Srbiji raspisani lokalni i vanredni parlamentarni izbori

Serbia - Belgrade - voting for parliamentary and local elections - June 21st 2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je u utorak, 15. februara, vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april.

“Raspisujem izbore za narodne poslanike za 3. april 2022. godine. Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo svoj demokratski kapacitet, koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost”, objavljeno je na Instagram nalogu predsednika Srbije.

“Neka najbolji pobede. Građani Srbije, neka su vam srećni izbori!”, dodaje se.

Ranije je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao lokalne izbore koji će također biti održani 3. aprila.

Izbori za gradske skupštine biće održani u Beogradu i Boru, a za skupštine opština u Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Pročitajte i ovo: Posmatrači u Srbiji traže proveru biračkog spiska po mestu prebivališta

Dačić je najavio da će početkom marta raspisati izbore za predsednika Srbije, odnosno 90 dana pre isteka mandata.

"Želim svima uspešnu kampanju, da sve protekne u demokratskoj i fer atmosferi i da se građani izjasne kako vide budućnost Srbije i kome daju najveće poverenje", poručio je Dačić, prenosi Beta.

Predsednik Skupštine Dačić ranije je najavio da će predsednički izbori u Srbiji najverovatnije biti raspisani 2. marta.

Aktuelni saziv Skupštine Srbije u kojem većinu ima Srpska napredna stranka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, konstituisana je posle izbora u junu 2020. godine. Većina opozicionih partija bojkotovala je te izbore smatrajući da nije bilo uslova za slobodne i fer izbore, a ovoga puta opozicija je najavila učešće na izborima.