'Srbija protiv nasilja' neće na konsultacije o novoj Vladi, kaže Grbović

Predsednik opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) i predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Pavle Grbović

Predsednik opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG) i predstavnik koalicije "Srbija protiv nasilja" Pavle Grbović rekao je da ta koalicija neće učestvovati u konsultacijama o novoj Vladi Srbije.

"Na njima bi trebalo da učestvuju svi, ali mislim da bi u ovom političkom kontekstu i u ovom trenutku naše učešće bilo potpuno besmisleno i mi tamo nećemo učestvovati", rekao je Grbović za N1.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će od 26. februara krenuti u konsultacije o Vladi "sa svima koji žele da razgovaraju".

On je, gostujući na RTS-u, primedbe opozicije da je bilo izbornih nepravilnosti nazvao besmislenim.

Pročitajte i ovo: Vučić najavio konsultacije o novoj Vladi

Deo opozicije optužuje vlast za izbornu krađu, što državni vrh i vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) odbacuju.

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra.

Evropski parlament (EP) usvojio je Rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Pročitajte i ovo: Evropski parlament izglasao rezoluciju o Srbiji kojom poziva na istragu o izborima

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u preliminarnom izveštaju saopštila da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.