Protesti protiv litijuma u Subotici, Gornjem Milanovcu, Kruševcu

Detalj sa protesta protiv iskopavanja litijuma u Novom Sadu, 7. avgust 2024.

Serija ekoloških protesta koji se održavaju širom Srbije, sa porukom protiv iskopavanja bora i litijuma, nastavljena je 8. avgusta u Gornjem Milanovcu, Subotici, Smederevskoj Palanci i Kruševcu.

Okupljeni na centralnim gradskim trgovima, građani su nosili parole i uzvikivali poruke protiv projekta "Jadar" multinacionalne rudarske kompanije Rio Tinto - kojim se u dolini Jadra na zapadu Srbije predviđa otvaranje podzemnog rudnika litijuma.

Proteklih nedelja protesti su održani u desetini gradova, dok država svojim odlukama proteklih sedmica oživljava Rio Tintov projekat.

Pročitajte i ovo: 'Samo je odjednom buknulo': Protesti širom Srbije protiv kopanja litijuma

Deo stručne javnosti i ekoloških udruženja godinama ukazuje da bi rudarenje litijuma moglo imati negativne posledice po životnu sredinu.

Sa druge strane, Rio Tinto, koji u Jadru planira podzemni rudnik litijuma, postrojenje za preradu i odlagalište jalovine, uverava javnost da je projekat bezbedan.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom, rudnik bi bio otvoren 2028. ako kompanija ispoštuje ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Ne isključuju mogućnost da se građani o kopanju litijuma izjasne na referendumu.

Ekološke organizacije su za subotu, 10. avgust najavile protest u Beogradu jer nije ispunjen zahtev sa protesta u Loznici održanog krajem juna.

Tada je vlasti dat rok od 40 dana da usvoji zakon kojim se sprečava iskopavanje litijuma i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto u dolini Jadra. Taj rok ističe u subotu.

Vučić: 'Osnovni cilj protesta rušenje vlasti'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. avgusta da je "osnovni cilj" predstojećeg protesta u Beogradu zbog najave rudarenja litijuma - rušenje vlasti.

U obraćanju javnosti sa svog Fejsbuk naloga, Vučić je naveo da "vlast u Srbiji neće biti rušena na ulicama" već da će biti birana na izborima.

Dodao je da je subotnji protest najavljen zbog navodne brige o zaštiti životne sredine, iako po njegovim rečima, malo ko zna kako bi rudnik litijuma izgledao i mada "kopanja nema još najmanje dve godine".

Vaš browser nepodržava HTML5

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta

Zašto građani protestuju?

Serija protesta protiv iskopavanja litijuma počela je u Loznici 28. juna, nakon najava vlasti da bi projekat Rio Tinta, vredan 2,4 milijarde dolara, mogao biti vraćen u život - dve godine nakon što ga je Vlada, pritiskom ekoloških protesta, stopirala 2022. godine.

Ustavni sud je 11. jula proglasio neustavnom uredbu Vlade Srbije o zaustavljanju projekta Rio Tinta, a nekoliko dana kasnije, Vlada je donela odluku koja ponovo otvara mogućnost za kopanje litijuma.

Korak dalje je učinjen 19. jula, kada je u Beogradu sa Evropskom unijom potpisan Memorandum o kritičnim sirovinama koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u Jadru do proizvodnje baterija za električna vozila.

U dolini reke Jadar kompanija Rio Tinto je 2004. pronašla jadarit, mineral koji sadrži litijum i bor, i planira da otvori rudnik koji bi godišnje proizvodio oko 58.000 tona litijum karbonata.

Prema poslednjim najavama vlasti, predvođenih Srpskom naprednom strankom taj rudnik bi mogao da počne sa radom 2028. ako kompanija ispuni ekološke propise i dobije neophodne dozvole.

Pokret Kreni-promeni u maju 2022. uputio je Skupštini Srbije narodnu inicijativu koji je potpisalo 38.000 građana da se zabrani istraživanje i iskopavanje litijuma i bora u Srbiji.

Ta peticija za sada nije uvrštena na dnevni red parlamenta.