Protest prosvetara u centru Beograda, drugi od početka školske godine

Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije, 2. oktobar 2024.

Deo prosvetnih radnika protestovao je u centru Beograda, zahtevajući povećanje plata, kojim bi se početna zarada nastavnika u osnovnih i srednjim školama izjednačile sa republičkim prosekom.

Dok su prosvetari protestovali 2. oktobra, veliki broj škola i vrtića u Srbiji je zatvoren zbog štrajka.

Na protestni skup u Beogradu pozvali su predstavnici četiri reprezentativna sindikata, nakon što na sastanku u Vladi Srbije 1. oktobra nije došlo do pomaka u pregovorima o povećanju zarade.

Protest je održan pod parolom "Opet ste nas prevarili".

Time, kako kažu, sugerišu na neispunjeno obećanje predstavnika Vlade dato pre skoro godinu dana - da će se plate prosvetara izjednačiti sa republičkim prosekom.

"Pozvali smo vas da obustavite rad i dođete na protest jer smo opet prevareni, pozvali smo vas zbog loših uslova rada, ispodprosečnih zarada i loše bezbednosti dece i zaposlenih", rekla je u uvodnom obraćanju Snježana Pavlović, predsednica Sindikata obrazovanja Beograda.

"Šta nam Vlada Srbije poručuje – da smo i dalje ispod proseka, da smo blizu proseka, da smo manje vredni za društvo i državu. Mi ne želimo biti ispod proseka. Ne želimo da nas dele na nastavno i nenastavno osoblje", dodala je.

Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije, 2. oktobar 2024.

'Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti'

Na protestu je bilo više hiljada prosvetnih radnika.

Nakon obraćanja pred Skupštinom Srbije, uputili su se u šetnju do Vlade, gde je nastavljen protest.

Ispred zgrade Vlade Srbije su ostavili poruke na kojima je, pored ostalog, pisalo: "Nema svako love da kupi diplome", "Dajte za plate, a ne za lažne doktorate".

Vesna Vojvodić Mitrović, portparolka Granskog sindikata "Nezavisnost", istakla je da se novac u budžetu Srbije nepravedno raspoređuje.

"Kažu da je budžet krvna slika jednog društva, pa evo onda kakvo nam je zdravstveno stanje. Ima para, ali nema pravedne raspodele. Ima para za nacionalne stadione, za naoružanje, a prosveta je najbolja odbrana zemlje – bila i biće. Ima para za jelke na trgovima, parade šunda i kiča, leteće automobile", rekla je Vojvodić Mitrović.

Predsednik sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Milan Trbović rekao je da su se prosvetari okupili na protestu, naviknuti na ignorisanje države.

"Koliko nismo poštovani, govori to što već godinu dana nisu u stanju da izglasaju izmene zakona kojima bi se sprečilo nasilje prema prosvetnim radnicima", dodao je on.

Zatražio je da se po hitnom postupku usvoji zakon kojim bi se napad na prosvetnog radnika smatrao napadom na službeno lice.

Učesnici protesta su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti", "Jednakost, dostojanstvo, poštovanje", "Ako vas zbog naše plate nije blam, provedite vi sa decom jedan dan".

Prosvetari u protestnoj šetnji do Vlade Srbije, 2. oktobar 2024.

Propali pregovori sa Vladom

Glavni zahtev četiri reprezentativna sindikata jeste da se početna plata nastavnika, koja sada iznosi 86.681 dinar (740 evra), izjednači sa prosečnom platom na republičkom nivou (818 evra).

Vlada Srbije je ranije najavila da će zaposlenima u prosveti od 1. januara 2025. zarade biti uvećane za 12 odsto, dok bi povećanje plata za nenastavno osoblje iznosilo osam odsto, što je za prosvetne sindikate neprihvatljivo.

Više sadržaja

Ministarstvo: U gotovo polovini škola nastava normalno održana

Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je 2. oktobra da je u 23 odsto škola u Srbiji u potpunosti obustavljena nastava, dok je delimični štrajk sproveden u 28 odsto obrazovnih ustanova.

Nastava je, kako navode, normalno održana u 48 odsto škola.

"Predškolske ustanove, njih 90 odsto, radilo je po ustaljenom režimu, dok su ostale radile po izmenjenom režimu", navodi se u saopštenju.

Šta kažu nastavnici?

Na protest su došli prosvetni radnici iz svih krajeva Srbije.

Ljubinka Petajski Bečej, nastavnica fizike u Osnovnoj školi u Novom Sadu, naglasila je da ona i njene kolege posvećeno obavljaju svoj posao, ali da država za to nema sluha.

"Mi godinama radimo za bedu, godinama na marginama, sa preživljavanjem. Godinama posvećeno obavljamo svoj posao, godinama se nosimo sa problemima čitavog društva", dodala je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Nevena Jacić, nastavnica fizike u Osnovnoj školi u Požarevcu, smatra da jedino štrajk može da dovede do korenitih promena.

"Jer nemoguće je da imamo za izgradnju nacionalnog stadiona, za EXPO i za sve ostale stvari, a da za 3,8 odsto koje fali do dogovorenog povećanja potpisanog prošle godine za sada para nema", dodala je.

Pročitajte i ovo: Bez rezultata pregovori prosvetara sa Vladom Srbije, sindikati traže više od 12 odsto

Za Vladu 12 odsto 'maksimalno moguće povećanje'

Ministarka prosvete Srbije Slavića Đukić Dejanović izjavila je 1. oktobra, pre sastanka sa prosvetarima, da je 12 odsto u januaru iduće godine maksimalno moguće povećanje za plate prosvetara.

Ona je rekla da je stav Vlade da materijalni status prosvetnih radnika treba da se povećava "iz godine u godinu, iz perioda u period".

"Mi smo došli do odnosa da je početna plata u prosveti 94 odsto prosečne plate na nivou Srbije. Očekuje se da se izjednače te dve sume i to je jedan od naših ciljeva za 2025. godinu. U ovom momentu nema finansijskih mogućnosti da to bude više od ovog", rekla je Dukić Dejanović.

Sastanak prosvetara sa predstavnicima Vlade, održan 1. oktobra, koji nije doveo do obostrano prihvatljivog rešenja bio je drugi neuspešni od početka školske godine.

Deo prosvetnih radnika je i nakon prvog neuspešnog sastanka, 16. septembra izašao na ulice Beograda obustavivši nastavu na jedan dan.

Pročitajte i ovo: Protest radnika u prosveti u Srbiji, plate ni za prelaznu ocenu

Plate zaposlenih u obrazovanju u Srbiji, osim za republičkim prosekom, zaostaju i za onima u zdravstvu i u državnoj upravi, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Budžet Ministarstva prosvete u 2024. je uvećan u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 314,19 milijardi dinara (2,7 milijarde evra).

Ipak, Srbija sa trenutnih 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se izdvaja za obrazovanje ne prati prosek u Evropskoj uniji (EU), koji iznosi 4,7 odsto BDP-a.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Dokle više': Protest prosvetara zbog nasilja u školama u Srbiji