Protestna blokada puta na zapadu Srbije zbog rudnika litijuma

Protesti protiv otvaranja rudnika litijuma su tokom leta održani u više desetina gradova Srbije, arhivska fotografija

Opoziciona stranka Zajedno organizovala je u petak popodne jednočasovnu blokadu državnog puta kod Šapca na zapadu Srbije, protestujući protiv otvaranja rudnika litijuma kompanije "Rio Tinto".

Građani su se okupili u centru Šapca, odakle su prošetali do kružnog toka kod Poljoprivredne škole na kojem je državni put M-124 Šabac-Sremska Mitrovica.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović rekao je okupljenima da je blokada jedini način da građani pokažu koliko su ozbiljni u nameri da spreče eksploataciju litijuma.

Dodao je da se vlast "jako trudi da temu kopanja litijuma potisne i ućutka" kako ne bi izgledalo da se građani bune zbog toga, ali da je "dve trećine građana protiv toga".

"Pred Ministarstvom za životnu sredinu vodi se postupak za dobijanje dozvole za rudarenje. Svaka vlast čiji građani ne žele takav rudnik bi odbacila takav zahtev", rekao je Zelenović.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić ranije je najavila da će se predlog opozicije o litijumu na dnevnom redu Skupštine naći do kraja septembra.

Ta inicijativa je pokrenuta nakon što je Vlada Srbije ovog leta oživela plan međunarodnog rudarskog giganta "Rio Tinta" za otvaranje rudnika u dolini Jadra na zapadu Srbije.

Vaš browser nepodržava HTML5

U dolini Jadra u Srbiji neće litijum, dok vlast oživljava projekat Rio Tinta

U oko 50 gradova širom Srbije su od kraja juna organizovani protesti protiv iskopavanja litijuma u Loznici, na zapadu zemlje, u čijoj blizini "Rio Tinto" planira otvaranje rudnika.

Deo građana i ekološki aktivisti protive se eksploataciji litijuma i bora zbog, kako su naveli, velikog rizika po životnu sredinu.

Vlada Srbije je tokom poslednjih meseci odlučila da nastavi sa projektom izgradnje rudnika "Rio Tinta" i "vrati ga u život", iako je pre dve godine, pod pritiskom ekoloških protesta, bio stopiran.

"Rio Tinto" je ranije u odgovoru za Radio Slobodna Evropa naveo da su "domaći i međunarodni stručnjaci potvrdili da se projekat 'Jadar' može realizovati bezbedno i u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine".

Međutim, brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva ukazuju da u procesu eksploatacije litijuma neizbežno dolazi do ekoloških posledica, pre svega do zagađenja rečnog sliva i zemljišta.

Aktivisti u Srbiji takođe podsećaju da se kompanija "Rio Tinto" tokom svoje duge istorije suočila sa više optužbi da uništava životnu sredinu ili krši ljudska prava.

Srbija je 19. jula sa Evropskom unijom potpisala Memorandum o kritičnim sirovinama koji predviđa ceo proizvodni lanac – od kopanja litijuma u "Rio Tintovom" rudniku u dolini reke Jadar, do proizvodnje baterija za električna vozila.

Pročitajte i ovo: Hiljade ljudi protestovalo protiv rudnika litijuma, blokirane pruge u Beogradu