Prosvetni radnici u Srbiji nezadovoljni predlogom premijera o povećanju plata za 12 odsto

Predstavnici četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti na sastanku u Vladi Srbije u Beogradu sa premijerom Milošem Vučevićem (desno), 11. septembar 2024.

Ponuda premijera Srbije Miloša Vučevića o povećanju plata zaposlenima u prosveti od 12 odsto za nastavno osoblje i od osam odsto za nenastavno osoblje, koju je 11. septembra izneo na sastanku sa predstavnicima sindikata u Vladi Srbije u Beogradu, je neprihvatljiva.

To su za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdili u Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, dva od četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koji su učestvovali na sastanku u Vladi Srbije.

"Apsolutno smo nezadovoljni tom ponudom. Ovog puta, za razliku od prethodnih sastanaka smo dobili konkretnu ponudu, ali to je nešto najmanje što smo mogli da očekujemo", rekao je za RSE Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost".

Mirjana Gašić, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, za RSE je rekla da je osnovni zahtev da se plate zaposlenih u prosveti izjednače sa prosečnim platama na republičkom nivou, što se sa ponudom Vlade neće postići.

"Sindikati su takođe posebno nezadovoljni zbog toga što se pravi podela među zaposlenima u školama na nastavno i nenastavno osoblje", navela je Gašić.

Povećanje plata i unapređenje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti ključan je zahtev prosvetnih radnika, uz izmene Krivičnog zakonika, kojima bi se pooštrile kazne za napade na nastavnike u školama.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Dokle više': Protest prosvetara zbog nasilja u školama u Srbiji

U saopštenju Vlade Srbije, prosleđenom medija nakon sastanka sa predstavnicima sindikata, navodi se da će od 1. januara plate nastavnicima biti povećane za 12 odsto, dok će plate nenastavnom osoblju biti povećane za osam odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru.

"Vlada Republike Srbije će u budućem periodu težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete", navodi se u saopštenju.

Predstavnici sindikata su naveli da su spremni na dalje pregovore sa Vladom o unapređenju materijalnog položaja prosvetnih radnika, ali da neće odustati od najavljene jednodnevne obustave rada 16. septembra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, mesečna neto zarada zaposlenih u obrazovanju u junu 2024. bila je niža od prosečne zarade na republičkom nivou za oko 50 evra. U odnosu na zaposlene u državnoj upravi, plata zaposlenih u obrazovanju manja je za 125 evra, odnosno za oko 15 odsto.

U maju ove godine, prosvetari su sa Vladom postigli dogovor o izmenama Krivičnog zakonika, kojim bi se pooštrile kazne u slučajevima napada na zaposlene u prosveti.

Dogovor je postignut nakon protesta prosvetnih radnika 16. maja, do kog je došlo nakon incidenata u školama u više gradova Srbije, u kojima su na meti napada, bilo učenika bilo njihovih roditelja, bili nastavnici.

Kako su ranije najavili u Vladi Srbije, izmene Krivičnog zakonika trebalo bi da budu usvojene do kraja godine.