Sindikat prosvetnih radnika u Srbiji u 'belom štrajku', upisuju samo petice

Ilustrativna fotografija, učionica u jednoj od beogradskih osnovnih škola

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštili su da će od 14. oktobra svim učenicima upisivati samo ocene "odličan 5".

Na takozvani "beli štrajk" članovi tog sindikata su se odlučili, kako su naveli u saopštenju, jer Vlada i Skupština nisu do zadatog roka (13. oktobar) odgovarajućim izmenama zakona i pratećih propisa unapredili bezbednost u školama tako što će se nastavnicima garantovati efikasnija pravna zaštita od napada, kao i mogućnost da učenike koji se izrazito neprimereno ponašaju bez odlaganja suspenduju sa časa i nastave.

Jedan od zahteva sindikata je i ukidanje prijava prosvetnoj inspekciji.

"Za usvajanje tih zahteva potrebna je samo politička volja Ministarstva prosvete, Vlade i Narodne skupštine. Usvajanje i sprovođenje izmenjenih propisa državu ne bi koštalo ni jedan dinar", saopštili su u NSPRS.

Pojasnili su da će petice koje će nastavnici u osnovnim i srednjim školama upisivati učenicima, "ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni ni do kraja polugodišta", biti "osnov za zaključivanje ocena 'odličan 5', bez obzira na sve druge ocene koje će se davati prema objektivnim kriterijumima".

"Suočeni s tim da im se zbog ocena preti, da se na njih vode hajke anonimnim prijavama prosvetnoj inspekciji, i da su sve češći fizički napadi na njih, mnogi nastavnici u Srbiji već godinama unazad spasavaju sebe podelom nezasluženo visokih ocena. Beli štrajk ovu negativnu pojavu dovodi do apsurda u pokušaju da izdejstvuje promene propisa koje će nastavniku omogućiti da bez straha po sopstvenu bezbednost i radno mesto učenike ocenjuje objektivno", naveli su u sindikatu.

Pročitajte i ovo: Vučević sa prosvetarima: Izmene Krivičnog zakonika biće usvojene do kraja godine

Do načelnog dogovora sindikata zaposlenih u prosveti i Vlade o uvođenju strožih mera za napade na nastavnike došlo je nakon protesta 16. maja. Prosvetni radnici su tada izašli na centralne ulice Beograda zbog eskalacije nasilja u školama.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je u junu da će izmene i dopune Krivičnog zakonika, koje se odnose na zaposlene u prosveti, biti usvojene do kraja godine.

Deo prosvetnih radnika, okupljenih u četiri reprezentativna sindikata, od početka školske godine dva puta su protestovali, zahtevajući izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom zaradom na republičkom nivou.

Pročitajte i ovo: Protest radnika u prosveti u Srbiji, plate ni za prelaznu ocenu