Puške, mitraljezi, ručne bombe među predatim oružjem u Srbiji

Vučić je rekao da među predatim oružjem ima i automatskih pušaka sa preklopnim kundakom, snajperskih pušaka i mitraljeza, kao i zolja i ručnih bombi.

"Ponosan sam na ovu akciju i na rezultate. Potrebno je i važno zbog veće sigurnosti i naših građana", rekao je Vučić na prikazu neregistrovanog oružja koje su građani predali policijskim stanicama.

"Za nas je važno da takve stvari završe u rukama države, a ne da neki pojedinac to upotrebi", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je zahvalan građanima na odgovornosti i apelovao na dalju predaju oružja koja će trajati do 8. juna. 

Vučić je najavio da će nakon toga država primenjivati represivne mere i da će se sa tim ciljem menjati Krivični zakonik Srbije.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen. U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je 4. maja ubio osam osoba i ranio 14. 

Vlasti u Srbiji su nakon ubistava pojačale sigurnost u okolinama škola i pozvale na razoružavanje građana. Ministar prosvete, Branko Ružić, podneo je ostavku.

Nezadovoljni odgovorom države, deo opozicije pozvao je na proteste "Protiv nasilja", koji su do sada održani u prestonici i nekoliko gradova Srbije, a na kojima su se okupile hiljade ljudi.

Zahtevi protesta su smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina. Predsednik Srbije je, komentarišući zahteve, rekao da neće smeniti ministra unutrašnjih poslova, bez pominjanja direktora BIA.