Paori u Srbiji pod prismotrom Bezbednosno-informativne agencije

Protest poljoprivrednika kod Subotice na severu Srbije, 30. septembar 2024.

Slobodan Vidojević, jedan od poljoprivrednika koji su 30. septembra nameravali da protestuju u Bresnici kod Čačka, tog dana oko podneva bio je u centru sela kada ga je, kako tvrdi, privela Bezbednosno-informativna agencija (BIA).

"Stajao sam naslonjen na trafo-stanicu kad se iz pravca Kragujevca pojavio crni kombi. Uleće, zakočiše, otvaraju se vrata, dvojica, trojica iskočiše, počeše da me hvataju, ja se opirem, počinjem da vičem, oni viču 'ulazi unutra, šta kukaš'. Ja pitam 'ko ste', oni kažu 'ćuti', i tako, spakovaše me i ubaciše u vozilo", kaže Vidojević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi da je potom odveden na razgovor u prostorije BIA-e u Čačku.

"Pitaju me zbog čega smo izlazili. Ja kažem, ljudi bre, mi smo seljaci. Samo tražimo da se ispoštuje ono što nam je obećano. I ništa više. Kažu, 'znamo, al' mi po službenoj dužnosti'. Pitam, kakvoj službenoj dužnosti? To jutro rekao sam im da nije problem, da ću oko 12 sati da dođem na razgovor iako mi nisu pokazali nalog", ispričao je Vidojević.

Dodaje da je posle dvočasovnog razgovora, koji je opisao kao korektan, pušten.

'Nema nikakvih tajni'

Slobodan Vidojević navodi da su pripadnici BIA-e prethodno došli u njegovu kuću u Bresnici gde su, kako kaže, razgovarali o blokadi lokalne saobraćajnice koju su zemljoradnici najavili za 10 sati tog dana i prijavili policiji, ali koja posle navedenih događanja nije održana.

"Porodica je u strahu, svi smo pogubljeni načisto. Ja nemam šta da krijem ili da lažem. Rekao sam im da slobodno mogu da dođu na svaki sastanak nas poljoprivrednika. Tu nema nikakvih tajni. Pričamo o problemima, o suši, koje sorte kukuruza se seju, problemima sa mlekom i mlekarama", kaže Slobodan Vidojević, član Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja.

Pročitajte i ovo:

Poljoprivrednici blokirali put na severu SrbijeNema novca za sve zahteve paora, rečeno nakon pregovora sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije

Protest kod Čačka bio je planiran kao podrška poljoprivrednicima iz Subotice koji su istog dana, u ponedeljak 30. septembra, blokirali obilaznicu kod tog grada na Severu Srbije.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice saopštilo je 1. oktobra da su odustali od saobraćajne blokade nakon što su njegovi članovi Miroslav Matković i Damir Perčić bili na informativnom razgovoru u BIA i na isti razgovor pozvana još tri poljoprivrednika.

Miroslav Matković potvrdio je na protestu u utorak da je bio u BIA-i.

"Pozvali su nas sinoć na telefon i pitali da li danas možemo da dođemo. Na razgovoru su apelovali da se smirimo, da imamo strpljenja i pokažemo razumevanje. Da se povučemo kući i da će sve biti u redu", naveo je Matković.

Protest je u utorak prekinut nakon što je stigao poziv Ministarstva poljoprivrede na sastanak za dva dana u Vladi Srbije.

Premijer: 'Rade svoj posao'

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da ga je BIA obavestila da poljoprivrednici nisu privođeni, već da su obavljeni informativni razgovori sa četvoricom njih. Rekao je da je sa onima koji se nisu odazvali na telefonski poziv uspostavljen kontakt na licu mesta pa su došli na razgovor.

"BIA je radila svoj posao. Jasno im je skrenula pažnju da je pozivanje na blokadu puteva nezakonito", rekao je Vučević.

Vlada Srbije i Bezbednosno-informativna agencija nisu odgovorili na pitanja RSE u vezi sa ovom temom.

Pročitajte i ovo: Kritičari vlasti u Srbiji navodno meta špijunskog napada

Predrag Petrović, iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), kaže za RSE da su ti poslovi u domenu policije i smatra da se u ovakvim slučajevima državna agencija koristi na nezakonit način.

"Vlast zloupotrebljava BIA za gušenje nezadovoljstva i protesta građana. Svakoga ko je kritikuje, ona ga smatra za unutrašnjeg neprijatelja. Ovakvo postupanje zapravo je po modelu tajne političke policije koja je svojstvena za autokratske režime", naveo je Predrag Petrović.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović tvrdi da je protest zemljoradnika hibridni rat.

"Suština je da se pojedina poljoprivredna udruženja udruže sa takozvanim ekološkim organizacijama i da se napravi jedinstveni front. Pre svega protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i protiv Vlade Srbije, u interesu nekih stranih država koje ne žele da se Srbija razvija“, izjavio je Martinović u Skupštini Srbije u danu protesta 30. septembra.

U opisu posla zaštita ustavnog poretka

Po Zakonu o Bezbednosno-informativnoj agenciji, u opisu njenog rada su poslovi koji se odnose na zaštitu bezbednosti Republike Srbije, otkrivanje i sprečavanje delatnosti usmerenih na podrivanje ili rušenje ustavnog poretka, istraživanje, prikupljanje, obradu i procenu bezbednosno-obaveštajnih podataka, kao i drugih poslova određenih zakonom.

Predrag Petrović, iz BCBP, kaže da postoji zakonska mogućnost da se poljoprivrednici koji su bili u BIA obrate Zaštitniku građana.

"Ta institucija ima nadležnost i ovlašćenja da kontroliše zakonitost i pravilnost postupanja svih državnih institucija. Između ostalog i bezbednosno-obaveštajnih službi", rekao je Petrović.

Današnja Bezbedonosno-informativna agencija Srbije nastala je 2002. transformacijom tadašnjeg Resora državne bezbednosti (RDB). Nakon što je RDB izdvojen iz Ministarstva unutrašnjih poslova BIA je ustanovljena kao nezavisna vladina agencija.

Aktuelni direktor BIA od juna 2024. je Vladimir Orlić, prethodno visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsednik Skupštine Srbije.

Vaš browser nepodržava HTML5

Nakon Gašića i Vulina, na čelu BIA Orlić

Na rukovodećem mestu u bezbednosnoj agenciji nasledio je lidera Pokreta Socijalista u vladajućoj koaliciji sa SNS Aleksandra Vulina koji je direktor bio od decembra 2022. do decembra 2023. Bratislav Gašić, takođe visoki SNS funkcioner, bio je direktor BIA od maja 2017. do oktobra 2022.

Pre toga su Agenciju od 2012. i dolaska SNS na vlast vodili političar Nebojša Rodić i advokat Aleksandar Đorđević. Poslednji direktor BIA iz redova struke bio je Saša Vukadinović, od 2008. do 2012, prethodno direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i načelnik Policije u Kruševcu.

Nastavljeni razgovori sa Vladom

Predstavnici poljoprivrednika saopštili su u četvrtak, 3. oktobra, posle sastanka sa Ministarstvom poljoprivrede da se razgovori sa Vladom Srbije nastavljaju naredne dve sedmice.

Zemljoradnici od države traže isplatu 17.000 dinara (145 evra) po hektaru za seme, cenu dizel goriva bez akciza, moratorijum na poljoprivredne kredite i kontrolisani uvoz agrarnih proizvoda.

Prošle godine poljoprivrednici su protestovali u više navrata posle čega su postigli dogovor sa Vladom Srbije uoči decembarskih izbora. Tvrde da vlast do sada nije ispunila obećano i da su bili primorani na nove proteste.

Pročitajte i ovo: Poljoprivreda u Srbiji platila cenu, klimatolozi kažu biće još toplije