Deo opozicije ponovo pozvao vlast u Srbiji na dijalog o izbornim uslovima

Izbori u Beogradu 17. decembra 2023.

Opozicione parlamentarne koalicije "Srbija protiv nasilja" (SPN) i "Nada" apelovale su 26. marta vlast da sastanak povodom izbornih uslova bude održan što pre, pre raspisivanja lokalnih i beogradskih izbora.

Ponavljanje lokalnih izbora u glavnom gradu Srbije najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

Koalicija SPN i "Nada" su u zajedničkom saopštenju naveli da je "učešće na izborima pod nepromenjenim uslovima za njih neprihvatljivo".

Dodali su i da poziv na dijalog vlastima upućuju drugi put.

"S obzirom na to da na zvaničan zahtev 20. marta predsedniku Vlade i predsedniku Skupštine Srbije nismo dobili nikakav odgovor", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Deo opozicije u Srbiji traži dijalog sa vlastima o izbornim uslovima

Te koalicije su ocenile da će, u slučaju da ne dođe do razgovora koji će rezultirati dogovorom, "sasvim izvesno doći do produbljivanja političke krize u zemlji i novog podizanja tenzija".

"To nikako ne može biti put koji bilo ko priželjkuje. U takvim uslovima održavanje izbora biće teško zamislivo i moguće", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo: ODIHR u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa

Deo opozicije koja je nakon izbora organizovala proteste, ali i međuarodne i domaće posmatračke misije, ukazali su na nepravilnosti tokom izbora 17. decembra prošle godine.

OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izveštaju navela da na izborima uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Vučića.

Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

U izveštaju je navedeno i 25 preporuka da se izbori dalje usklade sa obavezama unutar OEBS-a, kao i s drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore.

Pročitajte i ovo: Vučić će 'zamoliti' Vladu da otvori birački spisak opoziciji

Posmatračka misija CRTA ocenila je nakon izbora da su državljani Srbije koji žive u susednim zemljama na izborni dan organizovano dovoženi u glavni grad kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu.

CRTA je navela da su te migracije glasača uticale na ishod rezultata u Beogradu.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, uz ocenu da su decembarski izbori bili među najčistijima.

Međutim, predsednik Srbije i funkcioner SNS-a Aleksandar Vučić je izjavio 10. marta da je "veoma važno" da se ispune preporuke ODIHR-a.