Vlada Srbije ograničila uredbom cenu goriva

Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije propisala je na sednici 10. februara da će maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznositi 179 dinara (1,5 evra), odnosno 171 dinar (oko 1,4 evra) po litru.

Članovi vlade usvojili su, kao se navodi u saopštenju, Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata "kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva".

U prethodnom periodu zabeležen je rast cena ovih derivata, a što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga, piše u saopštenju Vlade Srbije.

Istog dana u više mesta u Srbiji protestovali su poljoprivrednici zbog visoke cene mineralnog đubriva i goriva.

Prosečna cena dizel goriva u Srbiji iznosi 180 dinara (1,53 evra) po litru, a Evro premium BMB 95 171 dinar (1,4 evra), prema podacima od 7. februara Auto-moto saveza Srbije, udruženja koje se bavi unapređenjem bezbednosti saobraćaja.

Pročitajte i ovo: Poljoprivrednici protestovali u više mesta u Srbiji

Srbiji nedostaje 1.000 doktora medicine, zapošljavanje diplomaca

Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje Republike Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“ utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 doktora medicine, navodi se u saopštenju Vlade.

"Analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije korona virusa pokazala je da je neophodan broj doktora medicine za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje", piše u daljem tekstu.

Zbog toga, Vlada Srbije usvojila je na istoj sednici Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama.

"Ovo zapošljavanje odnosi se na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje", navodi se u saopštenju.