NUNS zabrinut zbog novih pretnji novinarima u Srbiji

Predstavnici medija u Srbiji na pres-konferenciji u Beogradu (fotoarhiv)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da su novinari novosadskog informativnog portala "021" zatekli plakate zalepljene na zgradi svoje kancelarije na kojima piše "Autonomaši, ovo je Srbija!".

"Zabrinuti smo zbog ovakvih stvari i očekujemo od predstavnika vlasti da osude ovakve reči koje u sebi nose ili mogu da nose ozbiljne pretnje. Ukoliko se propusti da se osudi, šalje se loša slika da su ovakve poruke dozvoljene", navodi se u saopštenju NUNS-a od 19. aprila.

Kako se navodi na sajtu "021" na zidu kuće u centru Novog Sada u Vojvodini, u kojoj je smeštena redakcija tog radija i portala, 18. aprila ujutru osvanuli su nacionalistički plakati.

"Medijska kuća '021' smatra ovakav potez činom pritiska na nepristrasno izveštavanje za koje se zalažu novinarke i novinari naše redakcije", navodi se na sajtu "021".

Povodom oblepljivanja plakata i poruka na društvenim mrežama, dodaje se uredništvo medija je kontaktiralo i nadležne organe.

Pročitajte više Novinar posle napada za RSE: Solidarnost nam je jedino oružje

Lepljenjem plakata se na svojem Fejsbuk (Facebook) nalogu pohvalila desničarska neformalna organizacija "Tradicionalisti", koja je navela da su poslali poruku "svim autonomašima, ovo je Srbija".

"Autonomaši" je izraz koji koriste organizacije i grupacije koje se zalažu za veći stepen autonomije za Vojvodinu zbog čega su često na meti kritika desničara.

Radio "021" je osnovan u junu 1997. godine i od tada izveštava o temama iz Vojvodine. Jedan je od najuticajnijih regionalnih medija u Srbiji.

NUNS je u saopštenju 19. aprila takođe osudio i pretnje upućenih novinarki iz Inđije u Vojvodini, Verici Marinčić.

Kako se navodi, novinarka Mariničić je u toku noći subote na nedelju 18. aprila primetila poruku koja je objavljena na jednom privatnom nalogu.

"U pitanju veoma vulgarna poruka koja sadrži i određenu pretnju, koja je izazvala strah kod novinarke, posebno zbog toga što je više puta u prethodnim godinama napadana, odnosno joj prećeno i nad njom se već duže vreme u kontinuitetu sprovodi pritisak zbog posla koji obavlja", navodi se u saopštenju NUNS-a.

"NUNS u oba ova slučaja izražava duboku zabrinutost, budući da postaje veoma primetno da novinari u Srbiji su sve češće pod udarcima pretnji i pritisaka", dodaje se u saopštenju NUNS-a.

U toj organizaciji su naveli i da će o incidentima obavestiti međunarodne organizacije.

Vredno čitanja

Novinari pred Skupštinom Srbije: ’Prestanite da nam crtate mete na čelu’Bodrožić: Vlast Srbije kriminalizuje medije