Ministarke energetike i nauke Srbije sa timom Međunarodne agencije za atomsku energiju

Sastanak predstavnika Srbije sa ekspertskim timom IAEA u Beogradu, 26. avgust 2024.

Srbija razmatra korišćenje nuklearne energije kako bi obezbedila dugoročnu energetsku sigurnost, u uslovima postepenog smanjivanja korišćenja fosilnih goriva i povećanja potreba za energijom u narednim decenijama, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović 26. avgusta na sastanku sa ekspertskom misijom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), o saradnji u oblasti mirnodopske primene nuklearne energije.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, uz Đedović Handanović na sastanku u Beogradu učestvovala je i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ministarka energetike je izjavila da je cilj Srbije da do 2030. godine najmanje 45 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora kroz realizaciju investicija javnog i privatnog sektora.

Ona je dodala da su Srbiji potrebni "i novi bazni kapaciteti, koji bi obezbedili sigurnost snabdevanja u uslovima smanjenja proizvodnje iz uglja".

"Mogućnost korišćenja nuklearne energije sagledali smo kroz usvojeni Nacionalni integrisani plan za energetiku i klimu, koji kroz varijacije jednog od scenarija predviđa uvođenje nuklearne energije nakon 2040. godine, a u procesu javnih konsultacija je i nova Strategija razvoja energetike, koja takođe razmatra opciju nuklearne energije", rekla je Dubravka Đedović Handanović.

Ona je dodala da se izmenama Zakona o energetici, koje se nalaze u javnoj raspravi, predlaže stavljanje van snage Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana.

Pročitajte i ovo: U potrazi za nuklearnom energijom, Srbija na prelomnoj tački sa Kinom, Rusijom i Zapadom

Podsetila je i da je Ministarstvo nedavno potpisalo Memorandum sa predstavnicima pet ministarstva i 20 fakulteta, naučnih instituta i energetskih preduzeća u oblasti primene razvoja nuklearne energije u Republici Srbiji, sa ciljem okupljanja stručnjaka iz ove oblasti i otvaranja javne debate.

"Svesni smo da je ovo dug proces, koji traje najmanje 10 do 15 godina i važno je da svaki korak sprovedemo efikasno, kvalitetno i odgovorno, u čemu će nam biti veoma važna podrška Međunarodne agencije za atomsku energiju", dodala je ministarka rudarstva i energetike, podsećajući da je Republika Srbija član ove organizacije od 2001.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da projekti sa IAEA sa naučne tačke gledišta predstavljaju priliku za Srbiju i njenu naučnu zajednicu da se uključi ne samo u regionalne, već i u globalne tokove kada je reč o nuklearnoj energiji.

"Projekti koje realizujemo u saradnji sa IAEA omogućavaju razmenu znanja i iskustava u ovoj važnoj oblasti i industriji, koja postaje sve značajnija u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđivanju sigurnog i održivog snabdevanja energijom", rekla je Begović.

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali i državni sekretari Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstva rudarstva i energetike, i predstavnici Instituta za nuklearne nauke "Vinča", JP Nuklearni objekti Srbije i Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM), saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Zvaničnici u Srbiji razmatraju razvoj i korišćenje nuklearne energije u okviru napora za smanjenje emisije ugljen-dioksida i okretanja od fosilnih goriva ka obnovljivim, zelenim izvorima energije.

Pročitajte i ovo: Nuklearke u Srbiji na 'dugom štapu'

Srbija je potpisnica Deklaracije o Zelenoj agendi, usvojene 2020. na Samitu u Sofiji. Time se, zajedno sa drugim državama Zapadnog Balkana obavezala da će do 2050. u potpunosti izbaciti ugalj iz upotrebe.

U proizvodnji električne energije, prema podacima Agencije za energetiku, Srbija se trenutno mahom oslanja na termoelektrane na ugalj.

U Srbiji je 35 godina na snazi zabrana izgradnji nuklearki. Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je 11. aprila da će predlog o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana, pre nego što o njemu budu odlučivali poslanici, ići na javnu raspravu i slušanja.