Počela Novosadska nedelja ponosa, fokus na diskriminaciji LGBT populacije

Zastave duginih boja na prvom Prajdu održanom u Novom Sadu 17. maja 2019.

U Novom Sadu je 13. maja počela Novosadska nedelja ponosa, manifestacija koja za cilj ima da skrene pažnju na neravnopravan položaj u kom se nalaze pripadnici LGBT populacije.

Izvršni direktor nevladine organizacije "Izađi" koja je organizator Novosadske nedelje ponosa naveo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da manifestaciju organizuju od 2019. godine u nedelji kada pada 17. maj, koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

"Mi želimo da niko ne bude napadan u javnim i privatnim prostorima, da niko ne trpi nasilje ni fizičkog ni verbalnog karaktera", ističe Savić.

Dodaje da je u smislu poštovanja prava ostvaren izvestan napredak u proteklih 15 godina.

"Tema identiteta LGBT osoba je vidljiva, vidljivija, kako u javnoj sferi u Srbiji, tako i pop kulturi, a to doprinosi senzibilizaciji i činjenici da ljudi počinju da shvataju da smo mi tu – mi smo deo porodica, školskih kolektiva, radnih mesta, sportskih klubova", kaže Savić.

Prema njegovim rečima, na Novosadskoj nedelji ponosa, pripadnici LGBT populacije izneće sedam zahteva, od kojih se neki preklapaju sa zahtevima Beograd Prajda, dok su neki specifični za Novi Sad.

"Predlažemo imenovanje oficira za vezu sa LGBT u svakoj policijkoj stanici koji bi bili dostupni onima koji trpe nasilje", rekao je Savić.

Jedan od zahteva je i imenovanje tima za transrodna stanja u Kliničkom centru Vojvodine, s obzirom na to da, kako kaže, Savić, postoji samo jedan takav tim na nacionalnom nivou.

Do 18. maja biće održan niz manifestacija, od izložbi, preko projekcija filmova do panela i tribina koje će se baviti različitim segmentima života i prava LGBT osoba u Srbiji.

Novosadska nedelja ponosa 2024 je podržana kroz projekat "Borba protiv diskriminacije i promocija različitosti u Srbiji" koji je deo zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku".

Pročitajte i ovo: Prvi arhiv LGBT+ zajednice: 'Trenutno smo samo zarez u istoriji Srbije'