U Beogradu počela 'Nedelja ponosa'

Početak "Nedelje ponosa" u Beogradu, izjave za medije, 2. septembar 2024.

Ovogodišnja "Nedelja ponosa" koja će trajati do 7. septembra, kada će biti organizovan Prajd marš, počela je danas u Beogradu.

Predstavnici "Beograd prajda" najavili su da će biti organizovano ukupno 39 događaja i pozvali građane da dođu i upoznaju se s problemima LGBT+ osoba.

Nedelja ponosa pod sloganom "Ponos su ljudi", obuhvatiće niz kulturnih, umetničkih i edukativnih događaja, poput pozorišnog festivala, izložbi, diskusija, debata, žurki i razgovora sa zajednicom.

Otvaranju su prisustvovali Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predstavnici ambasada i nevladinog sektora, kao i šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuel Žofre (Giaufret), koji je kazao novinarima da EU podržava jednakost, nediskriminaciju i ljudska prava.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom

Kako je kazao, "ove nedelje reč je o pravu za sve, a nedelja ponosa je nedelja dijaloga".

"Ovo je događaj posvećen pravu svih, da ne budu diskriminisani, da žive sa dostojanstvom, sa njihovim izborom, da vole onog koga žele da vole", kazao je Žofre.

Manifestacija će se završiti Prajd maršom, koji će biti održan 7. septembra. Učesnici će šetnju započeti iz parka Manjež, zatim će se kretati centralnim gradskim ulicama i vratiti u park Manjež, gde će se događaj završiti koncertom.

Pročitajte i ovo: Uoči Prajd nedelje, desničari u Beogradu organizovali anti-LGBT protest

Prošle godine Prajd šetnja organizovana je 9. septembra bez incidenata, ali uz poruku organizatora da "nisu ni blizu" ostvarivanju prava.

Prajdu je prethodio desničarski skup "za odbranu porodičnih i tradicionalnih vrednosti", a tokom februara 2024. sam Prajd Info Centar bio je nekoliko puta meta napadača i neistomišljenika.

Zahtevi Prajda nisu se menjali godinama, poručuju organizatori. Od vlasti traže usvajanje zakona o istopolnim zajednicama, usvajanje zakona o rodnom identitetu, brzu i adekvatnu reakciju državnih organa na diskriminaciju LGBT+ osoba, obrazovanje o seksualnoj orjentaciji i rodnom identitetu i drugo.

Pročitajte i ovo: Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba u Srbiji

Prema istraživanjima međunarodnih organizacija, procenat poštovanja LGBT+ prava i sloboda u Srbiji je svega 37 odsto u 2022. godini.

LGBT+ prava i slobode narušena su delovanjem desničarskih partija i organizacija, kao i protivljenjem verskih organizacija.