Mediji i prosveta u fokusu sedamnaestog protesta 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu

Protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu, 26. avgust 2023.

Učesnici sedamnaestog protesta "Srbija protiv nasilja" u Beogradu šetali su 26. avgusta do sedišta Radio televizije Srbije (RTS) i zgrade Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizatori iz redova dela stranaka opozicije saopštili su da je protest imao "medijsku trasu" zato što su nezadovoljni izveštavanjem RTS-a, ako i zato što REM "ćuti na promociju nasilja koja svakodnevno dolazi sa malih ekrana".

Učesnicima su se obratili prosvetni radnici, profesori i studenti koji su poručili da vlast posle masovnog ubistva u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar 3. maja u Beogradu nije uradila dovoljno.

"Prošlo je više od 100 dana od nezamislive tragedije koja nam se desila, od kad smo na najbrutalniji način suočeni sa potpunim kolapsom državnog obrazovnog sistema", rekla je suspendovana profesorka Zrenjaninske gimnazije Senka Jankov okupljenima ispred zgrade RTS-a.

Sedamnaesti protest "Srbija protiv nasilja" u slikama

Profesorka srpskog jezika Vesna Vojvodić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" navela je da je "za ozdravljenje školstva i društva važno da imamo dobre i profesionalne medije".

Protest je počeo obraćanjem moderatora Smiljana Banjca, koji je sa improvizovane govornice na kamionu ispred Skupštine Srbije uputio i podršku ekološkim organizacijama koje su 26. avgusta na osam sati blokirale most Gazela na autoputu kroz Beograd, nezadovoljni nedavno usvojenim Zakonom o izgradnji i planiranju.

Pročitajte i ovo: Ekološki aktivisti osam sati blokirali autoput u Beogradu

Protest i u Kraljevu

Protest protiv nasilja održan je 26. avgusta i u Kraljevu u centralnoj Srbiji.

Sa protesta je poručeno "da novac iz budžeta treba biti upotrebljen za najugroženije Kraljevčane, a ne na lične potrebe vlasti".

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se svake sedmice posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja dogodila u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo ukupno 19 osoba, među kojima je najviše dece.

Zahtevi protesta su već mesecima isti, i to su smena članova Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a.

Traži se i gašenje štampanih medija i ukidanje programa i nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje i mržnju kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" u šetnji ka zgradi Radio televizije Srbije, 26. avgust 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je ranije opoziciju na dijalog i najavio mogućnost prevremenih parlamentarnih izbora.

Predstavnici opozicije odgovorili su da vanredni izbori nisu tema i da vlast treba da ispuni zahteve demonstranata.