Naftne kompanije u Srbiji od 1. jula moraju da imaju operativne rezerve

Naftna rafinerija u Pančevu, Beograd, 2008.

Sve kompanije koje stavljaju naftne derivate na tržište, od 1. jula će morati da imaju operativne rezerve, rekao je 11. aprila za Radio-televiziju Srbija (RTS) generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

Prema njegovim rečima, takvih kompanija u Srbiji ima oko deset, i one će ove godine u svakom trenutku o svom trošku morati da imaju zalihe derivata za četiri dana svoje prosečne prodaje u prethodne tri godine.

"Iz godine u godinu će se povećavati taj broj dana i doći ćemo u jednom trenutku do deset dana što je prilično velika zaliha", rekao je Mićović za RTS.

Pročitajte i ovo: Ministarka energetike Srbije tvrdi da je Srbija izuzeta iz petog paketa sankcija EU Rusiji

Da bi kompanije bile spremne za deset dana zaliha, moraće da investiraju u skladišni prostor, objasnio je Mićović, a zbog investicije kompanija u rezerve, dižu se i troškovi stavljanja goriva na tržište.

Iako država povećava obavezne rezerve nafte i derivata, ova obaveza nameće se kompanijama usled krize na energetskom tržištu, nastale zbog ruske invazije na Ukrajinu i sankcija koje je zbog toga Evropska unija (EU) uvela Rusiji.

Pročitajte i ovo: EU traži rešenje za uvoz nafte u Srbiju

Predstavnici naftnih kompanija i trgovaca gorivom ocenili su danas da administrativno određivanje cena goriva nije dobro u dužem periodu i da njihovo tržišno formiranje najbolje garantuje sigurnost snabdevanja.

"Cene svakog proizvoda, pa i naftnih derivata najbolje reguliše tržište. Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata ne garantuje sigurnost snabdevanja i ona je prihvatljiva u kraćem periodu, pa je i država smatra privremenom", rekao je Mićović za agenciju Beta.

Vlada Srbije donela je 10. februara uredbu kojom je ograničila cene naftnih derivata, evrodizela i evropremijuma BMB 95 i maržu trgovaca na šest dinara. Cene tih derivata svakih sedam dana utvrdjuje Ministarstvo trgovine na osnovu prosečne veleprodajne cene u Srbiji.

On je rekao da je Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata na snazi oko dva meseca, što je duže nego što se očekivalo.

Pročitajte i ovo: Ministarka energetike Srbije kaže da Srbija ima dovoljno rezervi nafte i gasa

Srbija je, prema tvrdnji ministarke energetike Zorane Mihajlović, izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji koje se odnose na naftu i gas. Stoga će, kako je navela, snabdevanje domaćeg tržišta naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF) biti nastavljeno i posle 15. maja.

Nekadašnji državni naftni gigant NIS od 2008. godine je u većinskom vlasništvu ruske državne kompanije Gasprom Njefta (Gazprom Neft).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je 31. marta za Radio-televiziju Srbije da je NIS potpao pod sankcije EU zavedene protiv Rusije i da Srbija razgovara sa predstavnicima EU o uvozu nafte. Najveći deo te nafte, kako je rekao, do Srbije se doprema upravo naftovodom JANAF.