Novinarsko udruženje osudilo sudsku kaznu za medij u Srbiji

Ilustrativna fotografija

Kazna kojom je portalu Autonomija izrečena novčana kazna zbog prenošenja saopštenja političke partije predstavlja direktan atak na medijske slobode i javnu debatu, saopštilo je 18. marta Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV).

Kako se navodi u saopštenju NDNV-a, portal Autonomija preneo je u januaru ove godine saopštenje opozicione Demokratske stranke pod naslovom: "DS: Smeniti direktora srednje škole koji odbija prekogranični projekat".

Nakon toga, Apelacioni sud u Beogradu je 14. marta, po tužbi direktora koji je pomenut u saopštenju, presudio da portal koji je preneo saopštenje treba tužiocu da isplati oko 100 hiljada dinara (oko 840 evra) "za naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda", kao i troškove sudskog postupka.

Pročitajte i ovo: Ades-Mevel: Srbija bi mogla postati medijska 'crna rupa'

"Upozoravamo javnost da je takva presuda bez presedana jer sugeriše da mediji ne mogu prenositi stavove političkih aktera, odnosno da mogu biti sudski procesirani i kažnjeni ukoliko ih bilo ko tuži jer su preneli bilo čiji politički stav", naveo je NDNV u saopštenju.

Kako navode, takav presedan predstavlja atak na medijske slobode, i na pravo na izražavanje mišljenja, javnu debatu, političke slobode i pluralizam, odnosno na temelje demokratskog sistema.

U Srbiji je u jeku politička izborna kampanja, uoči opštih izbora koji su raspisani za nedelju 3. april.