Registrovan novi slučaj malih boginja u Srbiji

Ilustrativna fotografija, MMR vakcina protiv više zaraznih bolesti, između ostalih, i malih boginja

Novi slučaj malih boginja (morbila) registrovan je kod odrasle osobe iz Novog Sada, koja je vakcinisana jednom dozom vakcine, saopštio je 14. februara Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Od ukupno četiri slučaja morbila do sada registrovana u Srbiji, tri su na teritoriji Beograda.

Prvi slučaj prijavljen je 8. februara kada je, kako je naveo "Batut", prijavljena porodična epidemija sa dve obolele osobe - jedna nevakcinisana osoba koja pohađa srednju školu i jedna odrasla osoba koja je imala podatak u medicinskoj dokumentaciji da je preležala tu bolest u dečjem uzrastu.

Iz Instituta "Batut" za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije su naveli da je u Srbiji nedovoljno dece vakcinisano protiv malih boginja da bi se stvorio kolektivni imunitet, pa postoji mogućnost izbijanja epidemije ove zarazne bolesti, koja je smatrana iskorenjenom.

Za kolektivni imunitet, neophodno je da obuhvat vakcinacije bude najmanje 95 odsto.

Prema podacima Instituta "Batut" za 2022. godinu, broj vakcinisanih prvom dozom MMR vakcine (protiv više oboljenja, između ostalog, malih boginja) kod dece u drugoj godini života iznosio 81,3 odsto, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5 odsto.

Pročitajte i ovo: Zdravstveni sistem Srbije u borbi protiv antivaksera i neredovne vakcinacije