Izgradnja naftovoda Srbija-Mađarska do 2027, saopšteno iz Budimpešte

Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, Budimpešta, Mađarska, 19. septembar 2024.

Naftovod između Srbije i Mađarske trebalo bi da bude izgrađen do 2027, saopšteno je nakon sastanka ministarke privrede Srbije Adrijane Mesarović i ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Petera Sijarta 18. septembra u Budimpešti.

Kako je objavila Vlada Srbije, do kraja godine biće završena studija izvodljivosti za taj infrastukturni projekat.

"Razgovarali smo o energetskoj stabilnosti koja je jedan od stubova na kojima gradimo stratešku saradnju", izjavila je Mesarović.

Sijarto je rekao da je potrebno dalje intenzicirati ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske.

"Zahvaljujući dosadašnjoj saradnji uspeli da obezbedimo sigurnost u snabdevanju energentima", naveo je Sijarto, a prenela Vlada Srbije.

Posle sastanka saopšteno je i da se priprema i izgradnja dalekovoda između Srbije i Mađarske koji bi trebalo da bude završen 2028.

Pročitajte i ovo: Izgradnja naftovoda sa Mađarskom jedan od prioriteta Srbije, kaže premijer Vučević

Srpska deonica 157 miliona evra

Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska-Srbija potpisali su na Paliću kod Subotice u junu 2023. ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i mađarski ministar Peter Sijarto.

Saopšteno je da je vrednost srpske deonice naftovoda 157 miliona evra. Njime će se godišnje moći transportovati 5,5 miliona tona nafte.

Kao razloge za uspostavljanje novog energetskog pravca za naftu, ministarka Đedović tada je navela da Srbija ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, te da je radi veće sigurnosti potrebna diversifikacija izvora i ruta.

"Gradnjom naftovoda ka Mađarskoj obezbedićemo sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta", rekla je tada Đedović.

Srbija i Mađarska sarađuju i po pitanju gasa. U julu 2023. potpisale su sporazum o osnivanju zajedničke kompanije za trgovinu gasom. Srbija od Mađarske takođe, zbog nedostatka sopstvenih kapaciteta, iznajmljuje i skladište gasa.

Pročitajte i ovo: Srbija i Mađarska u potrazi za zaobilaznim putem do 'Družbe'