Protesti u Loznici i Novom Sadu zbog Rio Tinta

Protest u Loznici protiv projekta Jadar i iskopavanja litijuma, Srbija, 28. juna 2024.

Građani su se okupili u četvrtak ispred zgrade Skupštine opštine u Loznici, gde se održava sednica lokalnog parlamenta, javlja Beta.

Strahuju da će na toj sednici biti usvojen prostorni plan kojim će se omogućiti izgradnja rudnika litijuma.

Stotinak građana Novog Sada okupilo se u četvrtak u parku kod železničke stanice, u tom gradu, u znak solidarnosti sa građanima Loznice, protestujući protiv izgradnje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.

Okupljeni aktivisti rekli su da razmišljaju o blokadi saobraćajnica u Novom Sadu, ali se ovaj skup završio nakon što je potvrđeno da na dnevnom redu sednice u Loznici nije prostorni plan.

Protesti istim povodom najavljeni su u Koceljevi, Negotinu, Šapcu, Valjevu, Aranđelovcu i Rači.

čitajte Šolc u Beogradu poručio da je litijum važan kao nafta nekada

Tokom Samita o održivim sirovinama u Beogradu je 19. jula potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Do ovoga je došlo nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije vratila u život projekat Jadar, po kome bi međunarodni rudarski gigant Rio Tinto trebalo da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra na zapadu zemlje.

Vlada Srbije je početkom 2022. stavila tačku na ovaj projekat, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio ove godine da bi Srbija mogla da počne da iskopava litijum 2028. godine.

Ako zaživi, procenjuje se da bi projekat Jadar, vredan 2,4 milijarde dolara, mogao da pokrije 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom.

Rio Tinto je saopštio da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi rude jadarita za proizvodnju litijuma i da bi moglo da se proizvede 58.000 tona godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine i opozicione stranke u Srbiji se protive ovom projektu.

više

Rudnik litijuma u Srbiji, priča vraćena na početakPonovo aktuelan litijum u Srbiji