Srbija donirala 5.000 laptop i tablet računara ukrajinskim učenicima, saopštila Olena Zelenska

Olena Zelenska, supruga predsednika Ukrajine, tokom posete Srbiji, 13. maj 2024.

Srbija je donirala Ukrajini 5.000 laptop i tablet računara, koji će pomoći ukrajinskim đacima u učenju, napisala je supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska na društvenoj mreži X 27. avgusta.

"Zadovoljstvo nam je da dobijemo 5.000 laptopova i tableta iz Srbije za učenike Ukrajine. O ovoj važnoj pomoći smo se dogovorili u maju na sastanku sa predsednikom Vučićem i prvom damom Tamarom Vučić", napisala je Zelenska.

U objavi je takođe navela da su uređaji već predati Fondaciji Olene Zelenske.

U drugoj objavi, ona se na pomoći zahvalila i Vladi Srbije i "srpskoj telekomunikacionoj kompaniji".

"Podrška obrazovanju je doprinos budućnosti cele zemlje. Hvala vam na brizi i veri u nas!", napisala je na mreži X.

Supruga ukrajinskog predsednika bila je u poseti Srbiji 12. maja zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom (Dmytro) Kulebom.

To je bila prva poseta visokog ukrajinskog zvaničnika Srbiji od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Pročitajte i ovo: Vučić nakon sastanka sa Zelenskom: Srbija spremna da pruži pomoć Ukrajini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju nakon sastanka sa Zelenskom izjavio da je Srbija spremna "da pruži pomoć u vidu neophodnih sredstava za one kojima je to danas najviše potrebno".

Srbija je od 2022. godine prihvatila hiljade ukrajinskih izbeglica, poslala humanitarnu pomoć Ukrajini i obećala pomoć u deminiranju zemlje i u njenim posleratnim naporima za obnovu.

Srbija zvanično podržava teritorijalni integritet Ukrajine, što uključuje i poluostrvo Krim koji je Rusija anektirala još 2014. godine.

Međutim, iako je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa politikom Brisela i nije se pridružila sankcijama Rusiji.