Vučić i Vučević o odluci Kosova da delimično ukine zabranu uvoza robe iz Srbije

Proizvodi iz Srbije u prodavnici u Severnoj Mitrovici (foto arhiv)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da od vlasti Kosova očekuje da, i pored povlačenja odluke o zabrani uvoza srpskih proizvoda preko prelaza Merdare, "daju sve od sebe" da zapravo onemoguće slobodan protok robe i usluga.

"To je važno za srpsku privredu, ali da li će oni dati sve od sebe da to zaustave - da. On (premijer Kosova Albin Kurti) će sad da izmisli skenere, pa će ih čekati 22 meseca i stalno će tako nešto da izmišlja", ocenio je Vučić 7. oktobra.

Premijer Kosova prethodno je izjavio da je Vlada Kosova odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije zamenila pojačanom kontrolom.

"Dok ne stignu skeneri dozvolićemo da roba ulazi samo na (prelazu) Merdare jer se bezbednosna situacija nije promenila", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da očekuje da će Sjedinjene Države i Evropska unija pomoći Kosovu da obezbedi skenere koji će biti instalirani na svim graničnim prelazima, kako bi se osiguralo da roba koja ulazi iz Srbije ne predstavlja bezbednosni rizik po Kosovo.

Odluka Vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza robe iz Srbije dolazi nakon pritisaka iz Nemačke, koja je insistirala da se time šteti Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Berlinskom procesu, inicijativi koja ima za cilj da pomogne ekonomski razvoj šest zemalja Zapadnog Balkana i njihovo približavanje Evropskoj Uniji.

Vučević pozdravio odluku Kosova

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da je ukidanjem zabrane uvoza proizvoda iz Srbije Priština spustila tenziju i naglasio da je najvažnije da Srbi na Kosovu mogu da imaju uredno snabdevanje hranom, namirnicama i lekovima.

Vučević je rekao da bi voleo da se ta odluka Kosova ne odnosi samo na prelaz Merdare, već i na ostale, ali da podržava "sve što je deo relaksiranja života i obezbeđivanja boljih uslova za život građana Srbije", prenosi Beta.

"Mi smo uvek spremni za dogovore i ne mislimo da su kompromisi loša strana, posebno ako će to stvoriti bolje uslove za život Srba", rekao je Vučević novinarima tokom posete Skoplju 7. oktobra.

Ocenio je da je u pitanju "dobar napor nemačke strane koja je potencirala novu fazu CEFTA sporazuma".

Vučević je kazao i da očekuje da će to biti jedna od tema 14. oktobra u Berlinu na premijerskom skupu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom povodom 10 godina Berlinskog procesa.

Vlada Kosova je odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije donela sredinom jula 2023. godine iz "bezbednosnih" razloga, nakon što je trojicu kosovskih policajaca uhapsila srpska policija. Iako su, u međuvremenu, kosovski policajci pušteni, odluka o zabrani uvoza srpske robe je ostala na snazi.

Privrednici sa severa Kosova krajem decembra prošle godine kosovskim vlastima predali su peticiju kojom su tražili da se povuku mere Vlade o zabranu uvoza robe iz Srbije.

I iz Privredne komore Srbije su u nekoliko navrata pozivali Vladu Kosova da ukloni "štetne blokade" zbog kojih posledice trpe i srpske i kosovske kompanije.

Takođe, Evropska unija je iznela stav da su mere kosovskih vlasti u suprotnosti sa sporazumom CEFTA i u suprotnosti sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Kosova sa EU.

Ipak, Kosovo je do sada ostajalo pri stavu da se radi o bezbednosnim a ne ekonomskim merama.