Kosovsko ministarstvo potvrdilo da je pritvorenik na srpsko-mađarskoj granici državljanin Kosova

Ilustrativna fotografija

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova potvrdilo je u subotu da je osoba koju su istog dana priveli vlasti Srbije, državljanin Kosova i da je upoznato sa slučajem.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije u subotu da je na graničnom prelazu Horgoš uhapšen M. I., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

"Lišeno je slobode lice M. I. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na taj način što je u junu 1999. godine u Prištini sa više pripadnika tzv. 'Oslobodilačke vojske Kosova' uz upotrebu fizičke sile, vatrenog oružja i ozbiljnih pretnji po život i telo oteo supružnike srpske nacionalnosti, nakon čega su ih odveli u improvizovani zatvor gde su nastavili njihovo fizičko i psihičko zlostavljanje", navelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Po nalogu Javnog tužilaštva za ratne zločine osumnjičenom će biti određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će ga policijski službenici uz krivičnu prijavu sprovesti u nadležno Javno tužilaštvo za ratne zločine.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ne može da iznese više detalja kako ne bi ugrozili istragu koju sprovode u Javnom tužilaštvu za ratne zločine.