Desetine kamiona iz Srbije čekaju da pređu granicu sa Kosovom

Vaš browser nepodržava HTML5

Merdare i Jarinje, 15. juna 2023.

Na graničnom prelazu Merdare, na teritoriji Srbije, na ulazak na Kosovo čeka oko 60 kamiona.

Kolona transportnih vozila nije duga, jer su, kako su vozači rekli, mnogi su prevoznici razumeli da im nije dozvoljen ulazak na Kosovo i stali su na parkingu i benzinskim pumpama.

Reporteri RSE javljaju da na granici uglavnom stoje vozila sa srpskim registarskim oznakama.

Gazmend Kastrati, vozač jedne kompanije sa Kosova, prevozio je u četvrtak ujutru pšenicu iz Srbije na Kosovo.

Iako vozilo kojim Kastrati prevozi žito ima kosovske registarske oznake, jer je roba poreklom iz Srbije, onemogućeno mu je da uđe na teritoriju Kosova.

"Čekamo od 8.00, nešto pre 8.00, 10 ili 15 minuta kada je bila smena. Nešto je blokirano. Odluka je Vlade Kosova. Nemamo drugih informacija šta je to učinilo. ni odluku. Čekamo. Ne znam šta će biti", rekao je Kastrati.

Gazmend Kastrati

"Nekoliko kamiona je stalo na parkingu – ko ima informacije. Mi koji nismo imali informacije smo došli pravo ovde. Na granici me sada pitaju, ali nemaju nikakvu odluku dok ne donesu, znam, odozgo", rekao je.

Nenad Nastasijević, vozač kamiona sa srpskim tablicama, bio je na putu da isporuči na Kosovo gipsane ploče poreklom iz Bugarske, ali mu je rečeno da ne može da pređe granicu.

"Pa problemi, veliki problemi. Kasnimo sa isporukom, a isplate su sve otežane. Ovde gubimo novac. Vidite gde smo, nemamo osnovne uslove", rekao je on.

Nenad Nastasijević

Na graničnom prelazu Jarinje, putnička vozila sa srpske strane prolaze nesmetano, dok kamioni čekaju. Preko pola kilometra je duga kolona, javljaju reporteri RSE.

Milomir Milivojević iz Užica, vozač kamiona, kaže za RSE da su vozači navikli da čekaju na prelazu.

"Ali stvar je što ne možeš dalje da zaradiš sledeću turu da ideš, da ideš na neku drugu", kaže on.

Amil Muminović, vozač kamiona iz Tutina, rekao je za RSE da problemi na granici postoje 20 godina i da prevoznici rade u "velikoj neizvesnosti".

"Uvijek sa neke strane imamo problem, da li sa srpske, da li sa kosovske, uglavnom problemi ne jenjavaju. Uvijek su tu", kaže on.

Kolone na granici su porasle nakon što je Vlada Kosova saopštila da su pooštrene kontrole na granici sa Srbijom. Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) izjavio je da je "cilj bezbednost, a bezbednost počinje na granicama".

"Iz bezbednosnih razloga, kao hitan i neophodan korak, pooštrene su granične kontrole sa Srbijom, ograničavanje saobraćaja i pojačane kontrole vozila koja dolaze iz Srbije, posebno transportnih", rekao je on.

Pročitajte i ovo: Kolone na srpskoj strani granice nakon što je Kosovo pooštrilo kontrole

Kurti je ove komentare izneo na konfrenciji za novinare posle sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost, a nakon što su dan ranije srpske snage uhapsile tri službenika kosovske policije.

Zahtevajući hitno oslobađanje policajaca, za koje zvanična Priština kaže da su ih kidnapovale srpske policijske snage, Kurti je pozvao međunarodnu zajednicu da osudi postupke Srbije i rekao da je "iznenađen njihovim ćutanjem".