Srbija postavila obavesti na granici da dokumenti ne znače priznanje Kosova

Disklejmeri na graničnom prelazu Jarinje

Uoči početka implementacije dogovora Prištine i Beograda, da se građanima na obe strane ne izdaju ulazno/izlazni dokumenti prilikom prelaska granice između dve zemlje, Srbija je postavila disklejmere, kojima se javnost obaveštava da se time ne prejudicira status Kosova.

Na graničnom prelazu Jarinje na severu Kosova, na srpskoj strani prelaza, može se videti disklejmer sa tekstom da će kosovske lične karte moći da se koriste "isključivo iz praktičnih razloga" kako bi se olakšala sloboda kretanja, na osnovu Sporazuma koji su dve strane postigle u okviru dijaloga 2011. godine.

"Ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine", piše u disklejmeru.

Pročitajte i ovo: Postignut dogovor Srbije i Kosova o ličnim dokumentima

Vlada Kosova je planirala da od 1. avgusta uvede recipročne mere Srbiji oko ličnih dokumenata, tako što bi svim državljanima Srbije izdavala ulazno/izlazne dokumente, koji bi im zamenjivali ličnu kartu dok su na teritoriji Kosova. Nakon što se protiv te odluke pobunili Srbi sa severa, sprovođenje odluke je odloženo na 30 dana ali je u međuvremenu 27. avgusta oko tog pitanja postignut dogovor u okviru dijaloga.

Srbija je građanima Kosova od 2011. godine izdavala ulazno/izlazne dokumente, a od 1. septembra će po prvi put moći slobodno da se kreću i da prelaze granicu sa Srbijom bez dodatnih administrativnih procedura.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je 30. avgusta izjavio da će Kosovo svakako početi sa recipročnim merama ukoliko se Srbija ne bude pridržavala dogovorenog.

Vaš browser nepodržava HTML5

Eskobar o dvojnom državljanstvu kao mogućem rešenju za Srbe na Kosovu

Sa druge strane, Kosovo nije odustalo od namere da se 1. septembra započne proces preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Taj proces bi trebao da traje dva meseca a Beograd očekuje pregovore i oko tog pitanja.

Procenjuje se da 10.000 automobila sa tablicama kao što su KM (Kosovska Mitrovica), PZ (Prizren), UR (Uroševac) i slično, koje izdaje Srbija, cirkulira opštinama na severu Kosova, nastanjenim većinskim srpskim stanovništvom.

Te tablice su u opštinama južno od Ibra ukinute pre 10-ak godina, takođe na osnovu sporazuma o slobodi kretanja.