Kon: Beograd blizu kolektivnog imuniteta

Predrag Kon

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv pandemije Predrag Kon izjavio je da je u Beogradu gotovo 40 odsto vakcinisanih i da se "skoro" stiglo do kolektivnog imuniteta.

"Ako se nastavi ovakav trend pada novozaraženih i rast vakcinisanih, što se tiče Beograda, ja sam jako optimističan. Slična situacija je i u Novom Sadu", rekao je Kon za Radio televiziju Srbije.

Kon je ocenio da je vakcinacija "najznačajnija mera" koja utiče na tok epidemije.

"U odnosu na svet, mi zaista imamo priliku da uspemo. Cilj nam je da se broj novozaraženih spusti u svim gradovima i da ljudi shvate da je vakcina jedini izlaz. Mogu da biraju ili virus ili vakcina, nema između", rekao je Kon.

Pročitajte i ovo: U Srbiji dato tri miliona vakcina

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je 19. aprila da će ove nedelje u Beogradu biti data milionita doza vakcine, navodeći da su do sada date 941.362 doze, za vakcinaciju i revakcinaciju.

U Beogradu je zaključno sa 18. aprilom vakcinisano 554.857 osoba što iznosi 39,4 odsto punoletnog stanovništva, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, najviše građana Beograda primilo je kinesku vakcinu Sinopharm (631.251 doza), slede američki Pfizer (147.022), ruski Sputnik V (123.826) i britanska Astra Zeneca (60.767).

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge ocenio je 19. aprila u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da je proces imunizacije u Srbiji "impresivan" i pohvalio zemlju zbog donacije vakcina zemljama regiona, saopštila je Vlada Srbije.

Kluge je rekao da je Srbija donela dobru odluku da građanima ponudi sve dostupne vakcine protiv korona virusa, ali je izrazio zabrinutost zbog pojave novih sojeva virusa, i istakao da je neophodno ubrzati proces imunizacije i pokazati međusobnu solidarnost.

Pročitajte i ovo: U Srbiji vakcinisano 22.000 stranih državljana

U Srbiji je prema podacima od 19. aprila od posledica COVID-19 preminulo još 35 osoba, dok su registrovana 2.604 novoobolela.