U Srbiji rast broja zaraženih korona virusom, još bez drastičnih mera

Dve Beograđanke na šetalištu u glavnom gradu Srbije, sa maskama na licu, sede ispred ispisane poruke "korona", u jeku pandemije, februara 2021.

Srbija i dalje beleži rast broja zaraženih korona virusom.

Prema poslednjem preseku Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prisustvo virusa potvrđeno je kod 3.848 osobe od 19.321 testiranih.

U periodu od nedelju dana, nije bilo hospitalizovanih pacijenata obolelih od COVID-19, ni smrtnih slučajeva.

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je 1. oktobra da uprkos povećanju broja zaraženih, još uvek nema razloga za uvođenjem drastičnih mera, osim nošenja maske u bolnicama.

Ipak, kako je navela gostujući na Radio-televiziji Srbije, treba biti oprezan.

"Onim ljudima koji imaju hronična oboljenja, apsolutno savetujem da se vakcinišu, a onim ljudima koji su zdravi, da vode računa kada imaju kontakt sa nekim, da proveravaju da li su oni zaraženi. Znači, nikakva panika, samo voditi malo računa, kao i za svaki grip", rekla je Grujičić.

Pročitajte i ovo: Rast broja zaraženih od korona virusa u Srbiji

Na pitanje šta će biti sa COVID bolnicama u Batajnici u Beogradu i Kruševcu u centralnoj Srbiji, Grujičić je navela da će bolnica iz Kruševca biti predata opštoj bolnici u tom gradu, jer kako je navela, "tu nema nikakvih imovinsko-pravnih problema".

Kada je reč o Batajnici, situacija je drugačija, jer zemljište na kojem je sagrađena nije samo vojno, već i privatno.

"Mi očekujemo da će Ministarstvo odbrane to vrlo brzo rešiti. Oni su vrlo voljni da nam predaju konačno te bolnice, da bismo mogli dalje da radimo, da ih rekonstruišemo i da popravimo neke stvari i da zapravo privedemo drugoj nameni – produženo bolničko lečenje, eventualno dijalizni centri, palijativna nega", rekla je Grujičić.