Vojni vrh Srbije primio delegaciju kineskog Univerziteta nacionalne odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović (levo) i dekan Akademije vojnog menadžmenta Vu Fengming, 22. jun 2024.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je u subotu delegaciju Univerziteta nacionalne odbrane Narodnooslobodilačke armije Kine koja boravi u poseti Srbiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane 22. juna.

Kako je saopšteno, kinesku delegaciju je predvodio dekan Akademije vojnog menadžmenta general-major Vu Fengming, a u njegovoj pratnji su bili najistaknutiji polaznici Kursa strategijskog komandovanja, koji se na Univerzitetu usavršavaju i pripremaju za najviše dužnosti u sistemu odbrane Narodne Republike Kine.

Visoki oficiri Narodnooslobodilačke armije Kine borave u Srbiji u okviru saradnje srpskog i kineskog univerziteta odbrane. Kako navodi Ministarstvo odbrane Srbije tokom boravka će posetiti neke od jedinica Vojske Srbije u Beogradu i okolini.

"General Mojsilović je gostima, kojima su ovom prilikom predstavljeni organizacija, misije i zadaci Vojske Srbije, poželeo dobrodošlicu i ugodan boravak u Republici Srbiji, izražavajući zadovoljstvo ukupnim odnosima naših zemalja, zasnovanim na uzajamnom poštovanju, razumevanju i tradicionalnom prijateljstvu", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pročitajte i ovo: Sleće novo kinesko naoružanje u Srbiju

Srbija i Kina ističu da održavaju "čelično prijateljstvo". To je ponovljeno početkom maja, kada je kineski predsednik Si Đinping boravio u dvodnevnoj poseti Beogradu.

U aprilu 2022. Kina je Srbiji isporučila delove kineskog protivvazdušnog (PVO) raketnog sistema FK-3. Tu isporuku je zvanični Beograd dogovorio sa Pekingom 2019. godine.

Evropska unija i Sjedinjene Države su više puta izrazili zabrinutost zbog nabavki naoružanja Srbije iz Rusije i Kine, jer se od Srbije, kao od države kandidata za članstvo u EU očekuje da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskim blokom.