Vlada Srbije dozvolila slobodan izvoz brašna

Džakovi sa brašnom, ilustrativna fotografija

Vlada Srbije usvojila je na sednici 11. maja izmenjenu Odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i dozvolila slobodan izvoz brašna.

Iz Vlade su saopštili da je snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu dobra i da slobodan izvoz brašna ne može da ugrozi snabdevenost domaćeg tržišta.

Ujedno, kako kažu, izvoz će omogućiti da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, tačnije zemlje regiona.

Pročitajte i ovo: Srbija u potrazi za novim kupcima pšenice od Kenije do Irana

"Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom, imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi", stoji u saopštenju.

Vlada Srbije je prethodno 20. aprila donela odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

Ova odluka doneta je "kako bi se uspešno reagovalo na opasnost od tržišnih poremećaja uzrokovanih značajnim rastom tražnje na svetskom i domaćem tržištu".

Pročitajte i ovo: Vlada Srbije ograničila izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Odluka Vlade se odnosila na kvantitativna ograničenja izvoza zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja na mesečnom nivou i za određeni period.

Vlada Srbije je ranije, 14. aprila, donela odluku da od zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda izuzme prehrambene proizvode organskog porekla.

Pročitajte i ovo: Vlada Srbije odobrila izvoz organskih proizvoda

Govoreći o stanju robnih rezervi Srbije nakon što je počela invazija Rusije na Ukrajinu 24. februara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija pripremljena za najmanje naredna dva meseca. On je 2. marta izjavio da je država formirala desetak timova koji će pratiti cene hrane i energenata, kao i da će jedan od njih prikupljati humanitarnu pomoć za Ukrajinu.

Srbija je nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela Moskvi. Zvanični Beograd 2. marta je glasao za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

Žitounija: Zbog zabrane izvoza brašna izgubljeno 17 miliona evra

Mlinari u Srbiji su zbog skoro dvomesečne zabrane izvoza pšeničnog brašna propustili mogućnost da prodaju oko 40.000 tona brašna i zarade 17 miliona evra, rekao je 11. maja direktor poslovnog uduženja mlinara "Žitounija" Zdravko Šajatović.

On je za agenciju Beta rekao da je današnja odluka Vlade Srbije da ukine kontigente za izvoz brašna nejasna jer se ne zna da li važi od 1. juna ili odmah.

"Odlukom o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda mlinarima je onemogućeno da izvezu oko 40.000 tona brašna, koliki je prosečan dvomesečni izvoz i zarade oko 17 miliona evra", rekao je Šajatović.

Dodao je da se nada da će se tražnja za brašnom zadržati na visokom nivou i da će se vratiti kupci iz Severne Makedonije i Crne Gore koji su posle zabrane izvoza brašna iz Srbije taj proizvod kupili u Bugrskoj, ali je bilo lošeg kvaliteta i skuplje.

On je rekao da je odluka o slobodnom izvozu brašna dobra i da je njome smanjena šteta od odluke o zabrani izvoza.

Država mlinarima duguje 240 miliona dinara za tri meseca zbog toga što nije isporučivala pšenicu iz robnih rezervi po subvencionisanim cenama nego su mlinari morali da ga kupuju na slobodnom tržištu, a cene brašna od jednog do pet kilograma koje su proizvodili od tog žita su zamrznute.