Vučić će 'zamoliti' Vladu da otvori birački spisak opoziciji

Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će "zamoliti" Vladu Srbije da svim predstavnicima opozicionih partija obezbede uvid u birački spisak.

Vučić je novinarima u Inđiji rekao da će moliti da se uvid u birački spisak obezbedi "ne strancima, već našim političkim protivnicima".

"Ja sam spreman da utičem i da zamolim ljude iz Vlade da u skladu sa Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, ne kršeći druge zakone, svim predstavnicima obezbede dostupnost biračkom spisku kako god hoće", rekao je Vučić.

On je dodao da je to važno kao ispunjavanje preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Moramo da dobijemo puno poverenje u izborni proces", rekao je Vučić.

Vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji, održani 17. decembra 2023. godine. Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je pobedu, ali je deo opozicije optužio režim za prekrajanje izborne volje.

Međunarodne i domaće posmatračke misije ukazale su na velike nepravilnosti tokom izbornog dana ali i u nedeljama koje su prethodile 17. decembru.

OEBS-ova Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je u izveštaju navela da na izborima uslovi nisu bili ravnopravni za sve jer je na njima bilo dominantno učešće predsednika Vučića.

Pročitajte i ovo: ODIHR u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesa

Dodaje se da su zabeleženi pritisci na zaposlene u javnom sektoru da glasaju za vlast, zloupotreba javnih resursa u njenu korist i Vučićeva medijska dominacija.

Posmatračka misija CRTA iz Beograda ocenila je nakon decembarskih izbora da su državljani Srbije koji žive u susednim zemljama na izborni dan organizovano dovoženi u glavni grad kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu. CRTA je navela da su te migracije glasača uticale na ishod rezultata u Beogradu.

Vlast je negirala navode o izbornim neregularnostima, uz ocenu da su decembarski izbori bili među najčistijima.

Evropski parlament je 8. februara izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom decembarskih izbora u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Vaš browser nepodržava HTML5

Put bh. birača ka Beogradu: Sendvič, ceduljica i fiktivna adresa

Ponavljanje lokalnih izbora u glavnom gradu Srbije najavljeno je za 2. jun, pošto nijedna stranka nije osvojila dovoljno da formira vlast.

U međuvremenu, u javnosti su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ljude iz Male Krsne u centralnoj Srbiji Srpska napredna stranka organizovano dovozi u Beograd kako bi u policijskoj stanici dobili prebivalište u glavnom gradu i mogli da glasaju na ponovljenim izborima u glavnom gradu.

Opoziciona Stranka slobode i pravde, koja je deo "Srbije protiv nasilja", objavila je 17. marta audio snimke na kojima se navodno čuje svedočenje osobe koja je u organizaciji Srpske napredne stranke iz Opštine Kovin u Vojvodini prijavila boravište u Beogradu kako bi glasala na beogradskim izborima.

SSP je izneo tvrdnje da SNS zloupotrebljava sistem socijalne pomoći kako bi ucenila najugroženije pripadnike društva da pristanu na izborne migracije i glasaju na lokalnim izborima u mestima u kojima inače ne žive.

Vlast je negirala ove navode. Vučić je 18. marta izjavio da je "ustanovljeno da je samo jedan čovek iz Male Krsne prešao za Beograd".