Izbori u Srbiji poraz države i vladavine prava, ocenila Posmatračka misija CRTA

Glasanje na biračkom mestu u Valjevu, u centralnoj Srbiji 17. decembar 2023. - Ilustrativna fotografija

Izbori održani u Srbiji 17. decembra prošle godine bili su poraz države i vladavine prava, ocenila je u svom finalnom izveštaju Posmatračka misija nevladinog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA.

Ti zaljučci su izvedeni iz "požrtvvovanog, mukotrpnog, višemesečnog rada više hiljada posmatrača, rada pravnog tima i tima analitičara, ali i ljudi iz sistema, iz državnih institucija", kazao je na konferenciji za novinare u Beogradu programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov.

Na konferenciji u Beogradu 14. februara predstavljen je finalni izvještaj Posmataračke misije.

"Na osnovu dokumentovanih činjenica, odgovorno i profesionalno kažemo da vanredni parlamentarni i vanredni izbori za beogradsku skupštinu nisu bili ni slobodni, niti pošteni", rekao je Nedeljkov.

On je ukazao da su "nasilje nad zakonom i čitav niz krivičnih dela sprovođeno je pre svega u interesu najveće političke stranke u vlasti".

Nedeljkov je istakao da ono po čemu su se decembarski izbori razlikovali od prethodnih jeste aktivno učešće delova institucija u kršenju zakona "kako bi se jednom ili nekolicini političkih partnera omogućila prednost, a samim tim i bolji rezultati na sam izborni dan".

"Na tužilačkim organima leži najveća odgovornost za cementiranje kulture nekažnjivosti", rekao je Nedeljkov.

CRTA nema informacija da je do sada pokrenut ijedan postupak u vezi sa krivičnim delima u odnosu na decembarske izbore.

Pročitajte i ovo: Beograd između nove vlasti i novih izbora

U Srbiji su 17. decembra 2023. održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Prema zvaničnim rezultatima, pobedu je na svim nivoima odnela vladajuća Srpska napredna stranka.

Međutim, tokom izbornog dana i u danima koji su usledili međunarodni i domaći posmatrači ukazivali su na čitav niz ozbiljnih nepravilnosti, zbog čega je deo opozicionih stranaka okupljenih u koaliciji "Srbija protiv nasilja" zatražio poništavanje izbora na svim nivoima.

U Preliminarnom izveštaju koji je objavila Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) se, između ostalog, navodi da je izborni dan prošao mirno, ali i da "je narušen izolovanim slučajevima nasilja, proceduralnim nepravilnostima i čestim navodima da se birači organizovano prevoze autobusima kako bi dali podršku vladajućoj stranci na lokalnim izborima".

Vlast demantuje navode o krađi izbora, uz ocenu da je ovo bio jedan od najčistijih izbornih procesa.

Evropski parlament je 8. februara izglasao rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača.

Rezoluciju Evropskog parlamenta kritikovali su predstavnici vlasti u Beogradu.