Vulin kao Vučićev izaslanik na inauguraciji iranskog predsednika

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin, septembar 2021.

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je 30. jula inauguraciji novog predsednika Irana Masuda Pezeškijana.

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Vulin inauguraciji prisustvovao kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vulin je prethodno u Teheranu posetio "Srpski kutak" u Narodnoj biblioteci i Arhivu Irana, saopšteno je ranije iz Vlade Srbije. "Srpski kutak" je 2023. godine otvorila Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije.

Vulin je inače pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), između ostalog, i zbog svojih veza sa Rusijom.

Srbija od 2021. jača saradnju sa Iranom uprkos tome što je reč o državi pod sankcijama Evropske unije (EU), sa čijom spoljnom i bezbednosnom politikom je obavezna da se uskladi kao država kandidat za članstvo u evropskom bloku. Zvanični Beograd računa na podršku Teherana po pitanju Kosova, čiju nezavisnost Iran ne priznaje.

Pročitajte i ovo: Srbija se nije uskladila sa EU sankcijama protiv Irana i borbe protiv terorizma

Poslanik i bivši kardiohirurg Masud Pezeškijan odneo je pobedu u drugom krugu iranskih predsedničkih izbora održanim početkom jula.

Izbori u Iranu održani su godinu dana pre roka zbog pogibije predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći u maju, te usred pojačanih regionalnih tenzija zbog izraelskog rata u Gazi. Drugi krug izbora održan je pošto više od 60 odsto birača nije izašlo na glasanje 28. juna.

Iran podržava Hamas, koji su EU i SAD označile kao terorističku organizaciju.