Srbija i Češka ukrstili rekete za "salataru"

Finale Davis Cupa: Češka - Srbija

Dve najbolje svetske teniske reprezentacije, koje su to dokazale dosadašnjim nastupima u Dejvis kupu – ovog vikenda rešiće nedoumicu o pobedniku tog takmičenja: aktuelni šampion Češka čiji je najveći adut Tomaš Berdih i Srbija, koju predvodi drugoplasirani teniser sveta Novak Đoković, igraju u Beogradu za popularnu “salataru”.

Teniska reprezentacija Srbije povela je u petak sa 1:0, pošto je Novak Đoković u tri seta pobedio Radeka Štepaneka, 7:5, 6:1, 6:4.

Češka je, međutim, izjednačila pošto je Tomaš Berdih savladao Dušana Lajovića u tri seta - 6:3, 6:4, 6:3.

U subotu Nenad Zimonjić-Ilija Bozoljac igraju protiv Štepaneka i Berdiha. U nedelju je ponovo na programu singl.

Domaća reprezentacija u meč je ušla oslabljena, s obzirom na povredu igrača koji joj je doneo prolaz u finale Janka Tipsarevića, i jednogodišnju suspenziju Viktora Troickog zbog čega sa tribina neće moći da bodri drugove iz reprezentacije. Povređenog Tipsarevića menja mladi teniser Dušan Lajović.

Može li u ovakvom odnosu snaga, Srbija da povrati trofej koji je osvojila pre tri godine protiv Francuske, pitali smo dugogodišnjeg trenera Dejvis kup reprezentacije bivše Jugoslavije Radmila Armenulića.

“To sam mislio dok sam se nadao da će Tipsarević da igra. Sada mislim da su šanse možda jedan procenat veće na strani Češke. Ali uvek se nadam iznenađenju jer Lajović dobro igra, u dobroj je formi. Osvojio je čelendž pre nekih dvadeseta dana. I Berdih ne zna protiv koga igra i on će biti pod tremom, tako da možda očekujem neko iznenađenje. U svakom slučaju, mislim da će Novak da donese dva poena – a možda šansu treba tražiti u dublu”, kaže Armenulić.

Upitan šta bi, da se nalazi u poziciji selektora teniske reprezentacije Bogdana Obradovića, posavetovao svoje igrače, s obzirom na to da u meč sezone ne ulaze u najjačem sastavu, Armenulić odgovara:

“Rekao bih im da ne tražimo nikakav ultimatum pobede, nego samo da daju sve od sebe. Kada se da sve od sebe, onda postoji mogućnost iznenađenja. Ne treba razmišljati i nekome reći: obavezna je pobeda. Obavezno je boriti i dati sve od sebe, a pobeda onda dolazi sama”, uverava Armenulić.

Pobeda u ovom meču, smatra Armenulić, imala bi veći sjaj od one ostvarene protiv Francuza 2010. dok eventualni poraz, s druge strane ne bi trebalo shvatati tragično imajući u vidu pehove sa Troickim i Tipsarevićem. Na terenu, Armenulić očekuje veliku borbu u čitava tri dana:

“Očekujem danas, hajde da kažemo u najgorem slučaju 1:1. Dubl će verovatno da potrajati malo duže. Naš dubl je dosta jak, a znamo kako igraju Berdih i Štepanek. Možda je potrebno da Novak Đoković prelomi da odigra i dubl, mislim da bi to bilo značajno. U svakom slučaju Novak je taj koji vodi reprezentaciju, uvek od njega očekujemo dva boda. Sigurno je da je za svaku reprezentaciju velika stvar kada u mečeve ulazi takoreći sa vođstvom 2:0”, smatra Armenulić.

Finale Dejvis kupa u Beogradu prati veliko interesovanje javnosti, a procenjuje se da će mečevima u Areni prisustvovati čak 20.000 gledalaca. Nekoliko sati uoči prvog meča Ðokovića i Štepaneka, pitali smo građane kakve su njihove prognoze o kranjem ishodu:

Vaš browser nepodržava HTML5

Prognoze građana o ishodu meča Ðoković-Štepanek


Dejvis kup osvaja reprezentacija koja prva zabeleži tri pobede. U subotu je na programu dubl meč koji će, kako je najavljeno protiv Jana Hajeka i Lukaša Rosola igrati Nenad Zimonjić i lija Bozoljac. Rasplet se očekuje u nedelju u mečevima Đoković - Štepanek i Lajović - Berdih.