Uhapšena dvojica zaposlenih u Ziđinu u Boru na jugu Srbije zbog sumnje da su primali mito

Mašine u rudniku bakra kojim rukovodi kineska kompanija Ziđin Majning, 14. februar 2024.

Policija je uhapsila dvojicu radnika kineske kompanije Ziđin Majning (Zijin Mining) u Boru, na jugu Srbije, zbog sumnje na primanje mita, kao i M. J., odgovornu osobu Privrednog društva "ASPIT" zbog sumnje na davanje mira u obavljanju privredne delatnosti, saopštilo je 24. oktobra Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

"Sumnja se da je M. N., od decembra 2023. do septembra 2024. godine, od M. J. zahtevao i primio novac kako bi mu, zajedno sa L. Đ. pribavljao i dostavljao informacije o učesnicima u postupku nabavke i njihovim ponudama, što je on i učinio", saopštio je MUP.

Dodaje se da je "kako se sumnja, na osnovu dobijenih informacija M. J. je u ime preduzeća ASPIT sačinio i dostavio povoljniju ponudu od ostalih dobavljača, dok je ta firma na taj način dobijala poslove i od kineske kompanije primila uplate u ukupnom iznosu od 896.104 dinara (oko 7.600 evra)".

Osumnjičeni su, naveo je MUP, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

Povodom hapšenja dvojice radnika te kompanije, Ziđin Majning je u saopštenju medijima navela da "izražava žaljenje zbog navedenih događaja i u potpunosti pruža podršku i saradnju nadležnim organima u cilju rasvetljavanja svih činjenica i okolnosti".

U saopštenju su osudili "svaki oblik koruptivnog ponašanja" i naveli da sprovode unutrašnju istragu "kako bi se utvrdili svi detalji u vezi s navedenim optužbama i uvele dodatne mere za unapređenje sigurnosnih i kontrolnih mehanizama u poslovanju".

Kineska kompanija Ziđin Majning upravlja rudnikom bakra u Boru od 2018. kada je preuzela državni Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor kao većinski vlasnik. U rudnicima su zaposleni i radnici iz Srbije i iz Kine.

čitajte Ko zarađuje na srpskom zlatu?