U Srbiji uhapšeni članovi dve kriminalne grupe zbog krijumčarenja 178 migranata

Ilustrativna fotografija, policijsko vozilo Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Beograd, april 2024.

U Srbiji su, nakon višemesečne međunarodne istrage, uhapšeni pripadnici dve organizovane kriminalne grupe zbog krijumčarenja najmanje 178 migranata, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, saopštilo je 3. oktobra Ministarstvo.

U akciji je uhapšeno 12 lica, dok se za dve osobe, koje će biti obuhvaćene krivičnom prijavom još traga, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Osumnjičeni se terete da su od maja do avgusta ove godine, za najmanje 178 migranata, "omogućili nedozvoljen tranzit" preko teritorije Srbije i nedozvoljen prelaz državne granice Srbije i Bosne i Hercegovine, "u cilju njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja ka zemljama Evropske unije (EU)".

Hapšenje na području Beograda, Mladenovca (na oko 60 kilometara od Beograda) i Aranđelovca (u centralnoj Srbiji) su, kako je saopšteno izvršili pripadnici MUP-a, u koordinaciji sa Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal u Beogradu i saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave za grad Beograd.

"Kako se sumnja, pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je predvodio osumnjičeni N. B. radi sticanja protivpravne finansijske koristi su organizovali nedozvoljen tranzit migranata preko teritorije Republike Srbije, od blizine Zaječara (na istoku Srbije) do Beograda i od Beograda do blizine reke Drine, a zatim nedozvoljen prelaz državne granice van mesta obeleženog za prelaz i to čamcem preko Drine na teritoriju Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su pripadnici druge organizovane kriminalne grupe koju je predvodio osumnjičeni S. N. sumnjiče se da su, "radi sticanja protivpravne finansijske koristi, organizovali nedozvoljen tranzit preko teritorije Republike Srbije, od blizine Dimitrovgrada (jugoistok Srbije) do Beograda, nakon čega su, kako se sumnja, krijumčareni ka zemljama EU".

Dačić je, kako ja naveo MUP, izjavio da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 časova "i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu".

Srbija se nalazi na migrantskoj ruti preko Balkana kroz koju prolaze ljudi u pokretu, bežeći od rata i siromaštva, u pokušaju da se domognu država EU.

Pročitajte i ovo: Smrtonosne rute krijumčara ljudima na putu ka Evropi