Od gripa u Srbiji do sada umrlo 19 ljudi

Vakcinacija, Srbija, fotoarhiv

Od gripa u Srbiji je do sada umrlo 19 ljudi, a najugroženija su deca do četiri godine. U Institutu za javno zdravlje "Batut", kome se prijavljuju svi smrtni slučajevi uzrokovani gripom, nisu odgovarali na pozive Radija Slobodna Evropa.

Grad Čačak je u ponedeljak proglasio epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga.

Epidemija gripa najpre je prijavljena u Pirotskom i Zlatiborskom okrugu, a zatim, 8. februara, na teritoriji Niša, gde je do sada najalarmantnija situacija. Posete tamošnjem Kliničkom centru još pre toga su zabranjene.

Na infektivnoj klinici u Nišu nalaze se 32 osobe obolele od gripa, od kojih je 11 priključeno na respiratore jer su životno ugrožene, a registrovano je više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice.

Ono što je za sada poznato jeste da su u noći između petka i subote od gripa preminule još dve osobe, čime je broj smrtnih slučajeva usled komplikacija uzrokovanih virusom gripa u tom gradu porastao na pet.

Epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je pre dva dana da je sada "pik" sezone aktivnosti virusa gripa.

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) izjavila da se očekuje porast broja obolelih i da je samim tim i veća mogućnost komplikacija.

Broj obolelih i umrlih ove sezone, prema njenim rečima, ne odskače u odnosu na prethodne sezone, ako se izuzme 2009. koja je bila pandemijska godina.

Kisić Tepavčević je ukazala na to da se grip u preventivnom smislu potcenjuje, a da se, kada dođe do komplikacija, precenjuje i stvara panika.

Kada je reč o proglašenju epidemije na nivou čitave Srbije, ona je istakla da je to ozbiljna situacija i da se to i na području bivše Jugoslavije dogodilo samo jednom - 1972. godine, zbog boginja.

U situaciji proglašene epidemije na nacionalnom nivou, rekla je ona, vrši se vanredna imunizacija i zabranjuju okupljanja na javnim mestima, ali je dodala da je to izuzetno retko i da ne treba govoriti o tome.

Ona objašnjava da je virus gripa prilično mudar i da menja omotač, zbog čega se stalno menjaju vakcine.

Od početka sezone gripa u Srbiji sa simptomima ovog virusa lekarima se za pomoć obratilo 84.969 osoba, saopštio je "Batut" prošle sedmice.

Kod obolelih pacijenata potvrđeni su virusi gripa tipa A (H1N1 i H3N2), koji su najzastupljeniji i u zemljama u regionu.

Iz "Batuta" su poručili građane da se pridržavaju opštih mera prevencije poput provetravanja prostorija u kojima se boravi, higijene disajnih puteva i higijene ruku. Pored vakcinacije, da bi se zaštitili od gripa, građani ne bi trebalo da piju iz iste čaše sa drugim osobama, da dele hranu sa drugima, a trebalo bi da se što više kreću i imaju dobar san.