Ko je privatnim vlasnicima 'Goše' praštao državni porez

Proizvodna hala u "Goši"

Radnici kompanije "Goša" ni u ponedeljak nisu postigli napredak u pregovorima sa ministrom privrede u Vladi Srbije Goranom Kneževićem. Kako su saopštili razgovori će biti nastavljeni u utorak.

"Goša" je privatna kompanija, neretko će reći nadležni u Vladi Srbije, što im je izgovor zašto ne preduzimaju više nego što čine, ne bi li se našlo rešenje za radnike ove fabrike šinskih vozila iz Smederevske Palanke koji su u višemesečnom štrajku.

Ako to i može da bude izgovor što ovaj poslodavac godinama ne isplaćuje redovne zarade radnicima, šta je sa time što takođe godinama ne plaća poreze i dopinose državi?

"Imam jedno pitanje. Pitam premijerku ko je dozvolio u ovoj pravnoj državi, kako non-stop govore, da slovački tajkun ukrade sedam miliona evra neplaćenih poreza, doprinosa i plata radnicima, te ne uplati to državi?", upitao je na protestu ispred Vlade Srbije predsednik Štrajkačkog odbora "Goše" Milan Vujičić.

I zaista, ovo je jedno od prvih logičnih pitanja koje se nametnulo od kako su radnici "Goše" krajem marta stupili u štrajk jer im poslodavac sada već godinama nije isplaćivao redovne plate, a državi poreze i doprinose.

"To pitanje smo postavljali maltene svima. Barem jednom nedeljno smo Vladi i predsedniku slali mejlove da nam se objasni. Verujte mi, niko nikad se nije obratio na tu temu", rekao je Vujičić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Danas smo bili u Poreskoj upravi u opštini Smederevska Palanka da pitamo ko je to dozvolio. Oni kažu da su oni uredno izveštavali centralu Poreske uprave u Beogradu, ali da ne znaju ko i zašto nije postupao po njihovim zapisnicima. Verovatno je to neko u Beogradu stopirao, a zašto je stopirao, to već drugi organi treba da ustanove", dodaje Vujičić.

Milan Vujičić

Fabrika šinskih vozila "Goša" prema navodima ministra privrede Gorana Kneževića i premijerke Ane Brnabić, duguje državi na ime poreza i doprinosa oko 512 miliona dinara.

Kako saznaje RSE, "Goša" od 2014. godine ne izmiruje redovno poreze i doprinose a Poreska uprava je blokirala novčana sredstva ove kompanije i kroz prinudnu naplatu naplatila određena sredstva čiji je iznos, međutim, nerelevantan u odnosu na dug.

Na upit Radija Slobodna Evropa – kako je moguće da fabrika "Goša" godinama ne plaća porez i doprinose – iz Poreske uprave je odgovoreno da je zakonom propisano da se naplata ne vrši iz predmeta prinudne naplate ako su troškovi prinudne naplate veći od vrednosti predmeta prinudne naplate, te da, ukoliko poreski obveznik redovno ne izmiruje poreske obaveze, Poreska uprava sprovodi prinudnu naplatu na novčanim sredstvima poreskog obveznika.

"Ukoliko je imovina poreskog obveznika - nepokretnosti, kao i pokretna imovina i novčana potraživanja, opterećena višestrukim, milionskim hipotekama u korist drugih prioritetnih poverilaca, Poreska uprava može samo da preduzima mere prinudne blokade računa. U suprotnom, ukoliko Poreska uprava pokrene postupak prinudne naplate iz drugih predmeta prinudne naplate (iz već opterećene imovine), bila bi u obavezi da namiruje potraživanja drugih prioritetnijih poverilaca, dok sam poreski dug, kao ni nastali troškovi postupka prinudne naplate, ne bi bili namireni, već bi bili samo višestruko uvećani, a što je suprotno odredbama Zakona", navedeno je Radiju Slobodna Evropa u dopisu Poreske uprave.

U Poreskoj upravi podsećaju da se za poreski dug odgovara samo imovinom preduzeća, a ne i imovinom osnivača i drugih vlasnika kapitala privrednog subjekta.

U Vladi se redovno pozivaju na to da je "Goša" privatna firma i da vlada ne može mnogo da uradi.

Premijerka je nedavno na novinarsko pitanje da li "Goša" podleže sankcijama jer nije isplatila doprinose radnicima i porez državi odgovorila: "Ono što je dugovano državi su potraživanja koja smo mi stavili na drugo mesto u odnosu na dugovanja vlasnika i trudimo se da rešimo problem i sa privatnim vlasnikom jer su u pitanju radnici Srbije".

Država je imala mehanizme da naplati porez, kaže novinarka Tanja Jakobi.

"Mislim da je država na ovaj način poslala jedan veoma loš signal time što je rekla da u slučaju kada jedna privatna firma ne plaća porez državi i kada ne ispunjava obaveze prema zaposlenima, Vlada ne može ništa da učini, što je apsolutno netačno", ocenjuje Jakobi.

Jakobi objašnjava da Vlada ima razne mogućnosti da u okviru tržišnih mehanizama utiče na to.

"To znači da prvo pažljivo prati da li joj neko duguje porez i da u skladu sa tim sprovodi odgovarajuće mere, gde je poslednja mera otvaranje stečaja. A što se tiče radnika, ima mogućnost da pošalje Inspekciju rada koja može da reaguje ukoliko poslodavac ne ispunjava svoje obaveze", navodi Tanja Jakobi.

[RSE/Video, jul 2017.]

Vaš browser nepodržava HTML5

Radnici Goše: Seku nam struju, a platu ne daju

Međutim, premijerka Ana Brnabić kaže da stečaj nije dobar za radnike zbog čega je vlasnicima fabrike ponuđen reprogram dugova.

I ministar privrede Goran Knežević je tokom pregovora sa radnicima i direktorom "Goše" rekao da država ne bi otpisivala dug nego bi u skladu sa zakonom "mogli da napravimo reprogram obaveza i prema Fondu za razvoj i prema Poreskoj upravi, odnosno predložili bismo Vladi takav zaključak, ali tek u slučaju ako 'Goša' počne da radi, ako se radnici vrate na posao i ako imamo sigurno ispunjene zahteve da može da se isporuči roba dobavljačima".

"Mi smo očekivali ako neko ne plati porez za mesec ili dva da se zatvori fabrika. I bolje da su je tada zatvorili, kada su nam dugovali dvije - tri plate, nego sad kad su nam dužni 30. Ali, nekom je bilo u interesu da fabrika radi ovako kako radi, zato što su verovatno mnogi kusali med iz naše činije, ali sad kad je nestalo meda prvi na tapetu su radnici", kaže Vujičić iz "Goše".

Fabrika "Goša" je bila u vlasništvu slovačkog ŽOS-a, a u aprilu ove godine u toku štrajka, preprodata je kiparskoj firmi Lisnart.

Prema navodima premijerke, svaka obaveza nadzora Agencije za privatizaciju nad "Gošom", koja je privatizovana 2007. godine, prestala je 2012. godine.

"Mi smo od tada imali dugove koji su nastali zato što je vlada 2011. i 2012. godine iz Fonda za razvoj davala pomoć 'Goši' za koju mi nismo dobili isporučene vagone. Kasnije je reagovao i Savet za borbu protiv korupcije. Inače, 2014. godine je vlada bila primorana da se pridruži blokadi računa 'Goše' jer smo morali da tražimo ta sredstva nazad", rekla je, kako su preneli mediji, Brnabić.

[RSE/Video, avgust 2017.]

Vaš browser nepodržava HTML5

Protest radnika 'Goše': Treba i naša deca da žive

Neisplaćivanje obaveza prema državi i radnicima je moguće samo u neuređenoj državi, rekao je nedavno za Fejsbuk rubriku "Zašto" Radija Slobodna Evropa konsultant za strana ulaganja Mahmut Buštalija.

"Ako se to desi duže od tri meseca onda se može desiti isključivo zato što to zakoni dozvoljavaju, bilo posredno, bilo neposredno", rekao je Bušatlija navodeći da ovako nešto ne bi moglo da se desi na primer u Nemačkoj.

"Na Zapadu preovladava američka definicija 'da se jedino porez i smrt ne mogu izbeći' ", istakao je Bušatlija.

Iz Vlade su više puta objasnili šta su do sada učinili za više od 300 radnika "Goše", koji štrajkuju od kraja marta zbog neisplaćenih plata, doprinosa i neoverenih zdravstvenih knjižica. Rečeno je da je država radnicima isplatila jednokratnu pomoć od 60.000 dinara, izdvojila novac za pokrivanje troškova njihovog zdavstvenog osiguranja do 30. septembra, da je obezbeđena podrška za reprogram duga i da je radnicima obezbeđena mogućnost da nastave proizvodnju kroz Hestil i Jugoimport SDPR.

Ali su škrta objašnjenja toga šta je urađeno da strani poslodavac ispuni obaveze prema državi.