Beloruski aktivista predao vlastima u Beogradu apel za oslobađanje

Beloruski opozicioni aktivista Andrej Gnjot pred zgradom Ministarstva kulture, Beograd, 18. septembar 2024.

Aktivista iz Belorusije Andrej Gnjot predao je 18. septembra na adrese premijera i dvoje ministara u Vladi Srbije pismo sa potpisima više od 780 domaćih i inostranih umetnika i intelektualaca sa apelom da ga zvanični Beograd ne izruči Minsku i oslobodi iz pritvora.

Kako je rekao Radiju Slobodna Evropa (RSE), apel je u Beogradu dostavio kancelarijama premijera Miloša Vučevića, ministarke pravde Maje Popović i ministra kulture Nikole Selakovića.

Apel da Gnjot bude oslobođen, između ostalih, su potpisali francuska glumica Žilijet Binoš, grčki reditelj Jorgos Lantimos i književnica i dobitnica Nobelove nagrade iz Belorusije Svetlana Aleksijevič.

Vaš browser nepodržava HTML5

Beloruski aktivista predao Vučiću apel za svoje oslobađanje

Gnjot je u oktobru 2023. uhapšen na beogradskom aerodromu po poternici Interpola koju je za njim raspisala Belorusija. Poternica je, u međuvremenu, ukinuta.

Gnjot je kritičar beloruskog režima kog vlasti u Minsku terete za utaju poreza. On je te optužbe negirao. U Beogradu čeka odluku o izručenju nakon što mu je u junu zatvorska kazna u Srbiji zamenjena kućnim pritvorom.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 11. septembra da je ukinuo rešenje Višeg suda o izručenju Andreja Gnjota Belorusiji i da je predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Pročitajte i ovo: Umetnici iz Srbije i inostranstva apeluju na vlast da ne isporuči Andreja Gnjota Belorusiji