Vučić od Hrvatske traži da pusti na slobodu privedenog glumca Sergeja Trifunovića

Glumac iz Srbije Sergej Trifunović, fotoarhiv, 28. novembar 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od vlasti u Hrvatskoj da "što pre puste na slobodu" glumca Sergeja Trifunovića koji je 17. septembra priveden na graničnom prelazu Bajakovo između Srbije i Hrvatske.

Kako je hrvatska policija ranije saopštila za Radio Slobodna Evropa (RSE), Trifunović je uhapšen zbog "vređanja i omalovažanja policijskih službenika Hrvatske".

Vučić je u objavi na Instagramu apelovao na hrvatske vlasti da "razumeju da utamničenje Srba ne vodi stvaranju boljih odnosa".

Od predstavnika vlasti u Srbiji, zatražio je "da svim diplomatskim kanalima pokušaju da se izbore za pravdu i da se izbore za slobodu Sergija Trifunovića".

"Čovek koji je moj politički protivnik, osnivač Pokreta slobodnih građana, ali i građanin Srbije, državljanin naše zemlje, uhapšen je da niko nije dovoljno razumeo ili dobro razumeo zbog čega", rekao je Vučić.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su za RSE rekli da su u saopštenju od 10. septembra 2023. godine obavestili javnost da će u vezi sa objavom na društvenoj mreži Sergeja Trifunovića od tog dana sprovesti istragu.

Policija navodi da je Trifunović "objavio tekst neprimerenog sadržaja kojim je ujedno na grub način omalovažavao policiju i policijske službenike navodeći, između ostalog), da su splitski policajci iznudili preko tusuću evra".

Dodali su da će nakon sprovedenog postupka protiv njega biti podnesen optužni predlog nadležnom opšinskom prekršajnom sudu.

Pročitajte i ovo: Glumcu Sergeju Trifunoviću zabranjen ulazak u Hrvatsku i druge zemlje EU

Sergej Trifunović je prošle godine više puta dobio prekršajnu kaznu u Hrvatskoj, prema pisanju medija, jer je svog psa šetao bez nadzora, odnosno bez povodca i korpe.

Splitska policija je u septembru prošle godine objavila da je zbog tih prekršaja Trifunović dobio jednogodišnju zabranu ulaska u Evropski ekonomski prostor koji čine zemlje Evropske unije, Norveška, Island i Lihtenštajn.