Makronova poseta Srbiji važna zbog energetske sigurnosti, rekla Đedović Handanović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović Handanović, avgust 2024.

Uoči dvodnevne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) Srbiji, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je ta poseta važna zbog dijaloga dve zemlje o dugoročnoj saradnji u obezbeđivanju energetske sigurnosti u naredne dve do tri decenije.

Đedović Handanović je ocenila da je Francuska najveći nuklearni operater u svetu i zemlja od koje može mnogo da se nauči.

"Za razliku od Nemačke koja je donela odluku o gašenju nuklearnih elektrana, što je za posledicu imalo uvoz električne energije iz Francuske, oni nisu gasili nuklearne kapacitete koji se između ostalog nalaze i u našem okruženju u Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji", rekla je ministarka, a preneo njen kabinet 29. avgusta.

Đedović Handanović je kazala da posle energetske krize treba pažljivo planirati prelazak na obnovljive izvore energije i da mora da se obezbedi dovoljno energenata i električne energije za sigurno i stabilno snabdevanje.

Pročitajte i ovo: Srbija usvojila Memorandum sa Francuskom Elektroprivredom o nuklearnoj energiji

Vlada Srbije je 5. aprila 2024. usvojila Memorandum o razumevanju sa Francuskom Elektroprivredom (EDF) o uspostavljanju saradnje u energetskoj tranziciji.

Kako je tada navelo Ministarstvo rudarstva i energetike, memorandumom se, pored ostalog, stvaraju uslovi za strateško partnerstvo u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji.

"Zbog rasta potražnje za električnom energijom koja će se učetvorostručiti do 2050. godine, kao i dekarbonizacije u energetskom sektoru, razmišljamo o upotrebi nuklearne energije", rekla je resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Francuska, kako je podsetila, oko 70 odsto struje dobija iz nuklearki, dok je u Srbiji na snazi zabrana izgradnje nuklearnih elektrana na osnovu Zakona iz 1989. godine.

Pročitajte i ovo: Francuska zbog nuklearne energije koči sporazum EU o obnovljivoj energiji

Da je Srbija zainteresovana za izgradnju malih modularnih nuklearnih elektrana, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 21. marta na Prvom samitu o nuklearnoj energiji u Briselu.

"Zainteresovani smo da dobijemo bar četiri mala modularna reaktora koji će zameniti 1.200 megavati", rekao je.

On je tada naveo da ne zna kako će se to finansirati pošto je, kako je rekao, potrebno 7,5 milijardi evra.

Sa Makronom će biti potpisan "veliki broj dokumenata"

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da će sa Francuskom biti potpisan "veliki broj ugovora".

"Mi ćemo danas imati veliki broj potpisanih ugovora, bili su teški razgovori za razne ugovore, ali smo ih uspešno okončali", rekao je on 29. avgusta u gostovanju na Radio-Televiziji Srbije (RTS).

Pročitajte i ovo: Vučić kaže da kupovina Rafala nije pitanje cene, već garancija

Dodao je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Francuske u poslednjih 12 godina trostruko povećana, sa nekadašnjih 795 miliona evra na više od dve milijarde evra, te da u Srbiji posluju francuske kompanije koje su među najboljima u svetu u svojim oblastima.

Potpisivanje važnih dokumenata sa Francuskom najavio je i premijer Srbije Miloš Vučević, koji je rekao da 29. avgusta Srbiju i Francusku čeka mnogo važnih dokumenata iz oblasti energetike, razvoja, kulture, odbrane.

Dva predsednika će, prema njegovim rečima "pričati i o bilateralnim odnosima dve zemlje, političkim, geopolitičkim".

"Svakako će biti teme Kosovo, region, rat u Ukrajini i u Gazi, pričaće se i o evropskoj perspektivi Srbije, u to sam siguran, odnosno kako Makron kao predsednik jedne od dve najjače članice EU vidi dalju perspektivu Srbije i Zapadnog Balkana", rekao je Vučević a prenela agencija Beta.

Makronova poseta Beogradu dolazi nepunih pet meseci nakon što je u Parizu ugostio predsednika Srbije.

Biće to druga poseta predsednika Francuske Srbiji u poslednjih pet godina dok istovremeno dve zemlje jačaju odnose, pre svega ekonomske.

Među značajnim temama koje će se naći na dnevnom redu posete biće i kupovina francuskih (borbenih) aviona Rafal, kao i veštačka inteligencija, potvrdila je za RSE Ambasada Francuske u Beogradu.

Pročitajte i ovo: Na Makronovoj agendi u Srbiji i veštačka inteligencija