Filmski centar: Ugovor o 'Mezimici' sporazumno raskinut, film žigosan

Ilustrativna fotografija

Triler, sa bestselerskim zapletom - tako bi se, kako je to nazvao scenarista Dimitrije Vojnov, mogla opisati priča o filmu "Mezimica" koji, barem za sada, do publike neće stići.

U Filmskom centru Srbije, koji je trebalo da finansira ovo ostvarenje Nemanje Ćirpanića, prema scenariju Vojnova, tvrde da nema mesta priči o cenzuri i da je ugovor sa producentom Svetozarom Cvetkovićem sporazumno raskinut.

Kao jedan od razloga za odustajanje od filma ne isključuju, međutim, "atmosferu koja je, bazirana na neistinama, stvorena u javnosti".

Film "Mezimica" dospeo je u žižu uz pisanje tabloida da je reč o ostvarenju koje "ruži ugled zemlje" jer je tematika, ukratko parafraziramo - "trgovina organima Albanaca za koju su odgovorni Srbi".

Ovo nema veze sa istinom. Iako su i scenarista Dimitrije Vojnov, ali i direktor Filmskog centra Boban Jevtić opovrgli takve navode, snimanje je otkazano svega nekoliko dana pre nego što je trebalo da počne.

"Producent filma i Filmski centar Srbije su napravili sporazum o raskidu ugovora i zajednički je zaključeno da ne postoje uslovi da se realizuje film u skladu sa odredbama ugovora. Mi nismo poklekli pod pritiscima, Upravni odbor nije raspravljao o ovome. Reč je sporazumnom raskidu, koji podrazumeva dve strane", kaže Jevtić.

Pročitajte i ovo: Kome u Srbiji smeta finansiranje filma o zločinima na Kosovu?

Boban Jevtić demantuje pisanje pojedinih medija da je odluku o tome da film neće finansirati doneo Upravni odbor Filmskog centra na sednici 20. septembra, a nakon što su se u javnosti pojavile tvrdnje da Srbija "finansira antisrpske filmove", a kao jedan od primera naveden je upravo film "Mezimica".

Producent ovog filma Svetozar Cvetković nije želeo da govori za Radio Slobodna Evropa (RSE), niti se ovim povodom oglašavao u javnosti.

Pročitajte i ovo: A Fajnsu, pola miliona evra posle srpskog pasoša

Film, kako je ranije objasnio scenarista Dimitrije Vojnov, "govori o bivšem DB-ovcu (Državna bezbednost) koji danas radi kao makro. Od trgovaca belim robljem kupuje Ruskinju i zaljubljuje se u nju. Jednog dana trgovci je otimaju, jer su napravili dogovor da nekom stranom klijentu prodaju njeno srce. Onda on kreće u akciju spasavanja i polazi na put iskupljenja".

Reč je o, saglasan je i direktor Filmskog centra Srbije, "čisto žanrovskom trileru, koji nema nikakve političke ambicije". Neko ga je, međutim, procenio drugačije pa je u filmu bilo izmena, zbog čega je Dimitrije Vojnov tražio da bude potpisan pseudonimom. Ni ovo, međutim, nije bilo dovoljno da snimanje počne.

"Scenario jeste promenjen, ne znam ko je to tražio i zbog čega, to bi trebalo da pitate reditelja. Moje lično mišljenje je i pretpostavljam da je to zato što je jedan od zapleta u filmu i trgovina organima, i da je tim promenama želela da se izbegne bilo kakva konotacija koja bi mogla da ugrozi film, da se nekako drugačije tumači od onoga što jeste. A to je jedan zaista običan triler", kaže Jevtić.

Na pitanje zbog čega je Filmski centar i nakon izmena odlučio da film ne finansira, Jevtić ponavlja da je ugovor sporazumno raskinut.

"Zajedno smo zaključili da ne postoje dovoljni uslovi da se realizuje film u ovakvoj atmosferi kakva se napravila i kako je film žigosan na kraju krajeva", kaže on.

Radi se o prvoj zabrani snimanja filma još od vremena crnog talasa, konstatuje, pored ostalog, scenarista Dimitrije Vojnov u otvorenom pismu Filmskom centru. Da je reč o cenzuri smatraju i mnogi glumci, i drugi filmski radnici koji su se uključili u polemiku na društvenim mrežama.

"Razumem vaša pitanja, ali ja se jednostavno to tako ne osećam, ne osećam da je ovaj film zabranjen u tom smislu da je reč o cenzuri", navodi Boban Jevtić.

Pročitajte i ovo: Crkva umesto spomenika kosovskim Albancima u Batajnici

Glumac Nikola Kojo, koji je trebalo da tumači jednu od glavnih uloga u filmu izjavio je za portal "Noizz" da ga je producent Svetozar Cvetković obavestio da se film neće snimati i da je to "odluka odozgo, neopoziva, i nedvosmislena". Prema njegovim rečima, zabrana može da "ima veze sa novim mentalnim sklopom koji se izrodio u ovoj zemlji, a to je paranoja koja je viši stadijum od autocenzure".

Hajka se nije završila na pisanju tabloida. Desetak članova Udruženja kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova ušlo je u petak u prostorije Filmskog centra, zahtevajući ostavku direktora zbog filmova koje finansira. Uz "Mezimicu", razlog koji su naveli je i finansiranje filma "Teret", reditelja Ognjena Glavonića, koji još nije prikazan u Srbiji.


Ovaj film govori o vozaču hladnjače koji, tokom NATO-ove intervencije 1999. godine prevozi tovar od Kosova do Pančeva. Zasnovan je na egzaktnim podacima o dopremanju albanskih žrtava sa Kosova i njihovom sahranjivanju na nekoliko lokacija u Srbiji – kako bi se prikrili masovni zločini.