EU: Izveštaj kancelarije OEBS-a 'potvrđuje zabrinutost' o izborima u Srbiji

Glasačko mesto u Beogradu tokom izbora 17. decembra 2024.

Evropska unija (EU) smatra da konačni izveštaj OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR) o izborima u Srbiji "potvrđuje zabrinutost Brisela da izborni proces zahteva vidljivo poboljšanje i dalje reforme", saopštio je portparol EU Peter Stano.

Prijave o nepravilnostima treba da se rešavaju na transparentan način, uključujući i one vezane za lokalne izbore, poručio je portparol EU putem socijalnih mreža.

"EU pozdravlja to što su srpske vlasti izrazile spremnost da rade sa ODIHR-om na implementaciji preporuka. Nema vremena za gubljenje uoči budućih izbora u zemlji", istakao je Stano.

ODIHR je u sredu saopštio da je na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji "dominiralo odlučujuće učešće predsednika, što je, zajedno sa sistemskim prednostima vladajuće stranke, stvorilo nepravedne uslove za učesnike".

U izveštaju o izborima koji su održani 17. decembra u Srbiji navodi se, pored ostalog, da su "osnovne slobode generalno poštovane u kampanji, ali je bila narušena oštrom retorikom, pristrasnošću u medijima, pritiscima na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebom javnih resursa".

Pročitajte i ovo:

ODIHR u izveštaju o izborima u Srbiji izdao 25 preporuka za unapređenje procesaBrnabić tvrdi da izveštaj kancelarije OEBS-a stavlja tačku na navode o krađi izbora'Srbija protiv nasilja' smatra da je izveštaj ODIHR potvrdio da su izbori pokradeni

ODIHR ističe da pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali da nekoliko ranijih preporuka ove međunarodne institucije nije adresirano u dovoljnoj meri – uključujući one koje se odnose na obezbeđivanje jednakih uslova, sprečavanje zloupotrebe javnih funkcija i državnih resursa u kampanji.

U izveštaju se navodi i da nisu sprovedeni dovoljno efikasni mehanizmi za sprečavanje zastrašivanja i pritiska na birače, i pristup biračkom spisku.