Srbija se nije uskladila s merama EU oko Moldavije i hemijskog oružja

Zastava EU na zgradi Vlade Srbije, 2. mart 2012.

Srbija se nije uskladila s odlukama Saveta Evropske unije (EU) koje se odnose na restriktivne mere u pogledu akcija koje destabilizuju Moldaviju, kao i s odlukom koja se tiče mera protiv upotrebe hemijskog oružja.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) je u petak saopštio imena zemalja koje su se sa ovim odlukama uskladile.

Srbija je jedina zemlja regiona i jedina zemlja kandidat za članstvo u EU koja se nije uskladila s odlukom o zabrani upotrebe hemijskog oružja. S odlukom u vezi s destabilizacijom Moldavije se nije uskladila ni Gruzija koja takođe ima kandidatski status.

Pročitajte i ovo: Srbija zaostaje u usklađivanju spoljne politike sa EU

Radi se o odlukama koje je doneo Savet EU sredinom oktobra, a koji se odnosi na restriktivne mere protiv pet pojedinaca i jednog entiteta u vezi s akcijama koje destabilizuju Moldaviju.

Druga odluka s kojom se Srbija nije uskladila se odnosi na godišnji produžetak primene restriktivnih mera, radi sprečavanja širenja i upotrebe hemijskog oružja.

S poslednjim odlukama Saveta EU su se uskladile sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, kao i Ukrajina i Moldavija koje takođe imaju kandidatski status.

"Ove zemlje će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je", navodi se u saopštenju koje je izdao šef evropske diplomatije.

Stepen usklađivanja Srbije sa spoljnom politikom EU je opao od početka rata u Ukrajini, jer se nije uskladila ni sa jednom odlukom o sankcijama protiv Rusije. Zvaničnici u Briselu redovno pozivaju Srbiju da uskladi svoju spoljnu politiku s politikom EU.

Od svih zemalja kandidata se očekuje da progresivno usklade svoje politike sa politikama Brisela.

Usklađivanje treba da bude potpuno neposredno pre punopravnog članstva u EU.