Emirati u Srbiji 'parkiraju' svoj kapital u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa prestolonaslednikom Mohamedom bin Zajedom Al-Nahjanom tokom Vučićeve Ujedinjenim Arapskim Emiratima, 11. mart 2021.

Saradnja između Srbije i UAE ide uzlaznom putanjom iz godine u godinu od dolaska na vlast Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića 2012. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ide u još jednu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), dok je još jedna firma iz ove zemlje dobila posao u Srbiji - koncesiju na 25 godina za postrojenje za vodu u Zrenjaninu, gradu u Vojvodini.

Saradnja između Srbije i UAE ide uzlaznom putanjom iz godine u godinu od dolaska na vlast Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) 2012. godine.

Srbija je u dva navrata, 2014. i 2016. dobila po milijardu dolara zajma od Abu Dabija za budžetsku podršku.

Emirati su u prethodne tri godine u vrhu zemalja u koje Srbija izvozi oružje i vojnu opremu, njihove kompanije kupuju poljoprivredno zemljište, postali su manjinski vlasnik srpskog nacionalnog avio prevoznika.

Učestvovali su sa Kinezima u izgradnju fabrike sa proizvodnju kineske vakcine Sinofarm protiv COVID-19 u Beogradu, a u nekoliko navrata su uputili Srbiji kontigente medicinskih sredstava i opreme kao pomoć u pandemiji korona virusa.

Projekat "Beograd na vodi", stambeno-poslovni kompleks na desnoj obali Save blizu centra Beograda, usred koga se uzdiže kula od 168 metara, najvidljiviji je i najkontroverzniji simbol ove saradnje.

Maketa projekta "Beograd na vodi", predstavljena krajem juna 2014. godine.

Zašto je Srbija zanimljiva Emiratima?

RSE saznaje da su partneri iz Emirata kontaktirali sprske vlasti najpre u septembru, oktobru 2012. godine.

Od tada Aleksandar Vučić koji je bio na različitim funkcijama, od vicepremijera i premijera do predsednika države, održava dobre donose sa Mohamedom bin Zajedom Al-Nahjanom (Mohammed bin Zayed Al Nahyan).

Mohamed bin Zajed se, naime, i pre stupanja na dužnost predsednika UAE u maju, kao prestolonaslednik smatrao de facto vladarem ove bogate zalivske zemlje.

Vučić o šeiku Mohamedu bin Zajedu govori kao o velikom prijatelju. Sretao se sa njim više puta u Abu Dabiju, poslednji put u maju kada mu je izrazio saučešće zbog smrti polubrata.

I Mohamed bin Zajed je bio u Beogradu više puta, uključujući i na Vučićevoj inauguraciji za predsednika Srbije 2017. godine.

Tokom posete u januaru 2013. Vučić, tada vicepremijer, odveo je svog gosta i na stadion fudbalskog kluba Crvena Zvezda čiji je navijač.

Božo Drašković, nekadašnji član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, objašnjava za RSE da arapske zemlje, bogate naftom i gasom, imaju višak kapitala pa traže njegovo uposlenje.

On dodaje da je odličan način uposlenja kapitala u područjima gladnim investicijama kao što je Srbija.

"Plus što nemate validnu kontrolu načina poslovanja, odnosno sprečavanja pranja novca. To je El Dorado za kreiranje sivog novca koji ne može da se prati i to je suština dolaska u ovakve zemlje", navodi Drašković.

Srbija je, prema poznavaocima prilika, interesantna Emiratima i zbog toga što se, kao i čitav Balkan, nalazi između Zapada i Istoka.

Gde je interes Emirata na Balkanu?

Takođe prema pisanju strane štampe Emirati žele da se pozicioniraju na Balkanu nasuprot njima rivalskoj Turskoj.

Vuk Vuksanović, viši istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku (BCBP), kaže za RSE da u Srbiji od globalne ekonomske krize 2008. dolazi do ideje o diversifikaciji partnerstva uključujući i privlačenje alternativnih izvora finansija.

Dalje kaže da i srpska i arapska strana imaju interes za saradnju.

Srpskoj strani, prema njegovim rečima, osim divesifikacije partnerstva, odgovara netransparentnost arapskih ugovora, dok arapskim partnerima odgovora to što je Srbija evropska zemlja koja se nalazi između Evropske unije (EU) i Bliskog istoka.

Vaš browser nepodržava HTML5

Vučić i Brnabić ni na Istoku ni na Zapadu

"To im omogućava da 'parkiraju' svoj kapital u Evropi a da nisu podložni pravnim mehanizmima kontrole kojima bi najverovatnije bili podložni u državi članici EU", ocenjuje Vuksanović.

Nema dostupnih podataka da li i koliko kapitala iz Emirata plasiranog u Srbiji završi u zemljama Evropske unije.

Zašto su Srbiji bitni Emirati?

Kako Srbija gleda na poslove sa Emiratima možda najbolje odslikava izjava Siniše Malog, ministra finansija, koji je rekao da su Emirati perjanica investicija na svetskom nivou.

Mali je, naime, 2013. godine kao savetnik tada vicepremijera Aleksandra Vučića, izjavio "gde oni odu i drugi dolaze za njima".

Ministar finansija Siniša Mali, koji je zadužen za saradnju sa Emiratima, nije odgovorio na upit RSE da bude sagovornik na ovu temu.

Siniša Mali, tada kao gradonačelnik Beograda, prati Aleksandra Vučića, tada kao premijera Srbije, u obilasku radova u naselju "Beograd na vodi" najpoznatijem i najkontroverznijem projektu realizovanom u saradnji Srbije i Emirata. (9. novembera 2017.).

RSE je ministru uputio pitanja o planovima za dalju saradnju sa Emiratima, ekonomskoj koristi Srbije od poslova sa ovom zemljom, kao i kritikama o netransparentnosti tih poslova.

Mali je u aprilu 2019. rekao, kako je prenelo Ministarstvo finansija, da su Ujedinjeni Arapski Emirati izuzetno važan politički i ekonomski partner Srbije.

"Neto priliv u 2018. godini iz UAE u Srbiju bio je 180 miliona evra, a 2010. godine investicije iz UAE su iznosile samo 300.000 evra. Ovaj podatak možda najbolje govori o tome koliko smo ojačali našu saradnju za samo nekoliko godina", naveo je Mali.

On je tada izjavio i da ukupna vrednost arapskih investicija u Srbiji iznosi četiri milijarde dolara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u oktobru 2021. u Dubaiju izjavio da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz Emirata.

Prema podacima Narodne banke Srbije direktna ulaganja iz Emirata u Srbiju u 2021. godini iznosila su 11,8 miliona evra.

Primera radi, ulaganja Nemačke, koja je jedan od najvažnijih investitora i najveći donator u Srbiji, za istu godinu iznosila su 419,9 miliona evra, a Turske kojoj Emirati žele da pariraju na Balkanu 50,3 miliona evra.

Kada je u pitanju trgovinska razmena, prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, vrednost razmene sa Emiratima za 2020. iznosila je oko 105 miliona evra. Od toga je izvoz iz Srbije bio oko 82,5 miliona, a uvoz oko 22,7 miliona.

Robna razmena sa Nemačkom u 2021. iznosila je oko 6,51 milijardi evra. Od toga je Srbija izvezla robu u vrednosti od 2,74 milijardi evra, a uvezla robu u vrednosti od 3,77 milijardi evra.

Robna razmena sa Turskom je na primer u 2019. iznosila 1.233 miliona evra, od čega je izvoz bio 287,5 miliona, a uvoz 945,2 miliona.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj

Koje poslove Emirati imaju u Srbiji?

Prvi posao sklopljen je u avgustu 2013. kada je avio kompanija Etihad Airways kupila 49 odsto udela u Jat Airways-u. Tada je srpski nacionalni avio prevoznik postao Er Srbija.

Očekivanja srpskih vlasti su bila velika od dolaska partnera iz Emirata, ali je Vlada Srbije već 2020. bila prinuđena na dokapitalizaciju čime je povećan vlasnički udeo države sa 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto.

Dokapitalizacija je pravdana poremećajima zbog pandemije COVID-19.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Sledeći projekat je stambeno-poslovni kompleks Beograd na vodi vrednosti oko 3,5 milijardi eura. Ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan je u aprilu 2015. a objavljen u septembru te godine.

Vlada Srbije postala je vlasnik 32 odsto preduzeća Beograd na vodi, dok preostali udeo u vlasništvu ima investitor, kompanija Igl Hils (Eagle Hils) iz Emirata.

Osim kritika stručne javnosti da se visoke kule ne uklapaju u arhitektonski ambijent tog dela Savskog priobalja, Beograd na vodi prati i afera rušenja objekata u Savamali zbog potreba izgradnje ovog kompleksa koja do danas nije razrešena uprkos brojnim protestima građana.

Zatim je 2018. kompanija iz Emirata Al dahra bila jedini ponuđač na tenderu za kupovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) koju je kupila po ceni od oko 105 miliona evra.

Tako se u vlasništvu Al dahre nalazi oko 17.000 hektara oranica nadomak Beograda.

Inače, državno zemljište ne može da se proda prema zakonima Srbije. Da bi država to omogućila najpre je vlasništvo nad oranicama prenela na PKB.

Srbija je od Emirata 2014. godine dobila i kredit od 100 miliona dolara za izgradnju infrastrukture za navodnjavanje.

Privrednici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zainteresovani su takođe za ulaganje u hotelsko-turističke kapacitete i za banjski i zdravstveni turizam.

Primedbe na poslove sa Emiratima

Ključne primedbe stručnjaka i dela javnosti u vezi sa poslovima Emirata u Srbiji tiču se netransparentnosti tih ugovora.

"S obzirom da nemate transparente aranžmane, konkurenciju i tendere, onda je cena stvar dogovora", kaže za RSE univerzitetski profesor Božo Drašković.

On tako navodi da je kupovina PKB bila de facto direktna pogodba između vlasti u Srbiji i kupaca iz Emirata.

Kada je reč o Beogradu na vodi, kaže da je Srbija dala oko 99 hektara zemljišta i infrastrukturu za manjinski paket što je na "štetu" Srbije.

Predstavnici vlasti, pak, tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

To je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2019. izjavio odgovarajući na kritike o prodaji PKB.

"Oni tu zemlju ne mogu da odnesu na ćilimu arapskom ili bilo kojem drugom na neko drugo mesto", poručio je tada Vučić.

Vučić za Beograd na vodi, odakle povremeno on i ministar finansija Siniša Mali objavljuju fotografije na Instagramu, kaže da ne postoji lepši pogled u Beogradu.

Na obeležavanju završetka konstrukcije kule u ovom kompleksu u julu 2021. poručio je da je taj deo Beograda bio najprljaviji i najzapušteniji deo prestonice, a da je danas na putu da postane centar kulturnih dešavanja.

Takođe je rekao da je tu dom pronašlo više od 900 porodica.

Najviše oružja odlazi u Emirate

UAE su u prethodne tri godine u samom vrhu liste zemalja po vrednosti izvoza naoružanja i vojne opreme (NVO) iz Srbije, pokazuju podaci Ministarstva trgovine Srbije, nadležnog za izdavanje dozvola za izvoz.

U 2020. na toj listi zauzimaju prvo mesto sa izvezenim oružjem u vrednosti od 61,56 miliona američkih dolara.

Prethodne 2019. godine po vrednosti izvoza NVO Emirati su bili druga najznačajnija izvozna destinacija sa 71,45 miliona dolara, odmah posle Sjedinjenih Američkih Država (86,23 miliona dolara).

Infografika od 18. februara 2019.

U 2018. Srbija je u Emirate izvezla NVO u vrednosti od 165,26 miliona dolara, čime je ta zemlja prednjačila kao izvozna destinacija.

Poslednji od ugovora sklopljen je u februaru kada su domaća kompanija Jugoimport SDPR i EDGE grupa iz UAE potpisali u Abu Dabiju ugovor o prodaji "značajne" količine municije, proizvoda kompanije oružja Krušik iz Valjeva.

Takođe je 2013. potpisan ugovor u Abu Dabiju između "Jugoimport SDPR-a" i kompanije EARTH iz Emirata o zajedničkom razvoju i opremanju raketnog sistema ALAS.

Strani mediji su u međuvremenu pisali da je izvoz oružja u Emirate sporan zbog uloge koju ta zemlja ima u oružanim konfliktima u svom okruženju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u aprilu, na izložbi vojne tehnike na aerodromu u Batajnici kod Beograda, komentarišući izvoz oružja, rekao da Srbija izvozi oružje svugde gde je dozvoljen krajnji korisnik.

Uloga Mohameda Dahlana u odnosima Srbije i Emirata

Mediji su kao posrednika u pregovorima o ulaganjima Abu Dabija u Srbiju označili nekadašnjeg palestinskog političara Mohameda (Mohammed) Dahlana, glavnog rivala palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Dahlanu je državljanstvo dato jer je bio "angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između UAE i Srbije". (27. oktobar 2010.)

Ovaj bivši vođa palestinskog Fataha je nakon egzila živeo u UAE i dovodio se u blisku vezu sa šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Dahlana je u aprilu 2013. godine odlikovao Vučićev prethodnik, tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić Ordenom srpske zastave zbog "učvršćivanja miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa" Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kasnije je Dahlan dobio i srpsko državljanstvo. Kako je u februaru 2015. objasnio tadašnji vicepremijer Ivica Dačić, državljanstvo mu je dato jer je bio "angažovan na uspostavljanju dobrih odnosa između UAE i Srbije".

iz arhive rse Balkanski pasoši za palestinskog političara

Balkan Insight je pisao 2015. godine da su Dahlan i njegova porodica izgradili čvrste veze sa tadašnjim premijerima Srbije i Crne Gore Aleksandrom Vučićem i Milom Đukanovićem, današnjim predsednicima ovih država.

U medijima je objavljivana zajednička fotografija njih trojice, kao i fotografije na kojima je Dahlan sa Vučićem.

Dahlan se u Srbiji nije oglašavao.

Profesor Božo Drašković kaže za RSE da su ugovori, sporazumi ili aranžmani oko poslova sa Emiratima vrlo često personalnog karaktera, nisu transparentni i nisu podložni konkurenciji.

"Znači, nema konkurencije, nema tendera već su to dogovori između relevantnih ljudi koji imaju moć u Srbiji i Arapskim Emiratima", navodi on.

Dodaje da partneri iz UAE imaju i političku i ekonomsku moć, dok partneri u Srbiji imaju samo političku moć.

"A mi pretpostavljamo da iz te političke moći vrlo često postoje parcijalni, lični ekonomski interesi", kaže Drašković.

U međuvremenu, Srbija i Emirati su u 2021. obeležili 50 godina prijateljskih odnosa.