Digitalna carina ubrzava promet roba

Kamioni koji dođu na granicu Srbije će prolaziti carinu bez papirnih deklaracija (Foto: Granica Srbije i Mađarske)

Novi carinski zakon u Srbiji, koji bi trebalo da počne da se primenjuje od sledećeg meseca, odmah po usvajanju u Skupštini, doneće potpunu kompjuterizaciju, odnosno, digitalizaciju, u svim sferama carinskog poslovanja, što znači da će se u najvećoj meri izjednačiti sa propisom Evropske unije u delu koji se tiče carinskog poslovanja.

Predviđa se, praktično, da se potpuna komunikacija između carinske službe i stranke obavlja isključivo elektronskim putem, što će kompanijama i građanima doneti ubrzanje carinskih procedura, pojašnjava za Radio Slobodna Evropa (RSE) Veselin Milošević, pomoćnik direktora Uprave carina Srbije.

"To znači da se tri osnovna carinska postupka – tranzit robe, uvoz i izvoz robe – obavljaju isključivo digitalno, bez papirnih deklaracija, bez onoga što danas imamo, a to su čekanja u nekim redovima, pred nekim šalterima, obavljaće se, dakle, na daljinu", konkretizuje Milošević, koji podseća i da je tranzit robe, jako bitan za Srbiju kao izrazito tranzitnu zemlju na jugoistoku Evrope, već digitalizovan pre dve i po godine.

"Na primer, kada kamion krene sa robom iz Turske, preko Bugarske i Srbije, a završiće u Nemačkoj ili nekoj centralnoevropskoj zemlji, on ne ide uz papirnu deklaraciju već isključivo uz razmenu elektronskih poruka putem kompjutera. A kada dođe na našu granicu, nema papirnih deklaracija, sve se obavlja na isti način kao i u Evropskoj uniji", kaže Milošević.

Milošević: Srbija je izrazito tranzitna zemlja

Veselin Milošević ističe da je Srbija potpuno umrežena sa Turskom i Makedonijom oko tranzita robe.

Novi zakonski predlog predviđa da se i uvoz i izvoz robe, obavljaju digitalno, samo razmenom elektronskih poruka, što će značiti da će Srbija imati potpunu kompjutersku vezu i u uvozu i izvozu sa celom EU, kaže pomoćnik direktora Uprave carina.

"Strategija Republike Srbije, odnosno, Ministarstva finansija i Uprave carina je da to uradimo do kraja 2023. godine. Da bismo to uradili u tom roku, moramo investirati u naše IT sisteme, ali isto tako moramo investirati u ljude koji će sve to da naprave i da održavaju", napominje Milošević.

Ubrzano izdavanje dokumenata

Paralelno sa unapređenjem u državnoj administraciji, dodaje Veselin Milošević, Uprava carina planira da zajedno sa Privrednom komorom Srbije i regionalnim komorama obrazuje i privrednike, špeditere i kompanije Srbije za digitalizaciju carinskih procedura.

To za RSE potvrđuje i Gordana Tiodorović, direktorka u Privrednoj komori Srbije. Privredna komora je, napominje ona, već organizovala nekoliko edukativnih radionica i skupova.

"Očekujemo da se od jeseni nastave ovi seminari po regionalnim privrednim komorama u saradnji sa Upravom carina. Čekamo i usvajanje carinskog zakona da bismo mogli da krenemo dalje u edukaciju privrednika. Od Komore se to svakako očekuje", ističe Gordana Tiodorović.

Tiodorović kaže da će digitalizacijom, odnosno, automatizacijom, carinskih postupaka, koji bi se u izvozno-uvoznim poslovima sprovodili u bespapirnom okruženju, biti ubrzano izdavanje dokumenata u nadležnosti Uprave carina, što je ono što privredu najviše zanima.

Potpuna implementacija digitalizacije carinskih procedura u skladu sa propisima Evropske unije jedan je od uslova za pristupanje Srbije Uniji.