U Srbiji će se 3. i 4. maj obeležavati kao Dani sećanja na žrtve masovnih ubistava

Dan nakon masovnog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, 4. maja 2023.

Vlada Srbije donela je odluku da se 3. i 4. maj ustanove kao Dani sećanja na žrtve masovnih ubistava.

Kako je saopšteno, ovom odlukom "podstiče se izgradnja kulture sećanja na stradale i šalje jasna poruka da žrtve ne smeju biti zaboravljene, kao i da ovakvi tragični događaji ne smeju da se ponove".

Maloletni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda ubio je 3. maja 2023. devet vršnjaka i školskog čuvara. Ranio je šest đaka i nastavnicu.

Dan kasnije u selima Malo Orašje i Dubona dvadesetjednogodišnji U.B. ubio je devetoro i ranio trinaestoro ljudi.

Pročitajte i ovo: Hod u mestu: Godišnjica masovnog ubistva u Ribnikaru

Kako piše u saopštenju Vlade Srbije, različite aktivnosti doprinele bi podizanju svesti javnosti, posebno mladih, o tome kako sprečiti da se ovako tragični događaji ponove:

"Ministarstvo prosvete je u pravilnicima o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovnih i srednjih škola utvrdilo obeležavanje Nedelje sećanja i zajedništva, kao negovanje kulture sećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama – učenicima i mladima, kroz primere dobre prakse realizovane tokom školske godine, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga".

Dodaje se, da su članovi Vlade usvojili i Izveštaj o radu Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Na sednici Vlade usvojen je Zaključak o usvajanju Programa za podršku sprovođenja mera u cilju sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja u 2024. za koji je opredeljeno ukupno 55.000.000 dinara.

"Imajući u vidu da je jedan od osnovnih ciljeva Vlade Srbije sistemska podrška u pogledu sprečavanja porodičnog i vršnjačkog nasilja, Programom se utvrđuju ciljevi, promovisanje primera dobre prakse, podrška u sprovođenju mera i podizanju kapaciteta profesionalaca za primenu propisa, kako bi bili u stanju da prepoznaju i adekvatno reaguju u slučajevima nasilja", piše u saopštenju.

Pročitajte i ovo: Godinu dana od masakra u Duboni i Malom Orašju